Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Συντάξεις: Μόνο 34.000 έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση για προκαταβολή σύνταξης

συνταξιούχος με χαρτονομίσματα

Πάνω από 34.000 αιτήσεις έχουν  υποβληθεί μέχρι σήμερα στο efka.gov.gr για προκαταβολή σύνταξης.

Η προθεσμία λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου και ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους να αξιοποιήσουν την δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο την μηνιαία καταβολή ποσών (360 ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου) καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής.

Η Διοίκηση του e-EΦΚΑ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης λήγει στις 31 Μαρτίου 2021.

Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 34.000 αιτήσεις από τις 10 Μαρτίου που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr).

Πότε δεν χορηγείται προκαταβολή σύνταξης

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

– όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

– όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

– όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά.

Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» Χατζηδάκη – δημοσίων υπάλληλων

Χατζηδάκης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να είναι το Κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους»