Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κορονοϊός: «Παγώνει» σταδιακά η Ελλάδα – Η εξάπλωση για εμάς τώρα αρχίζει, λέει ο Τσιόδρας

Σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από χθες φτάνουν τα κρούσματα του φονικού κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ θρηνούμε ήδη έναν νεκρό

Με την εξάπλωση του ιού που έχει συνταράξει τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχίζεται ακάθεκτα και με τον προβληματισμό να μεγαλώνει, ο χρόνος μοιάζει σαν να σταματά, καθώς τα κράτη παύουν τόσο την ομαλή λειτουργία τους εσωτερικά, όσο και τη διασυνδεσιμότητά τους με τις υπόλοιπες χώρες, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί η φόρα του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Δυστυχώς, τα κρούσματα θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθούν κι άλλο τις επόμενες ημέρες και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν μάλιστα ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμη για τη χώρα μας. Οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν, στο μεταξύ, υπεράνθρωπη προσπάθεια να ενημερώνουν διαρκώς τους πολίτες για τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να τηρούν, ώστε να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η φυσιογνωμία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα φτάνει αυτή τη στιγμή τα 117. Εξ αυτών, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, 82 ανήκουν στην κατηγορία των εισαγόμενων κρουσμάτων και 25 αποτελούν επαφές αυτών. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη 15 κρούσματα, για τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, η Ελλάδα θρηνεί και τον πρώτο της νεκρό από τον φονικό κορονοϊό, καθώς ο 66χρονος, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με κορονοϊό από το γκρουπ των ταξιδιωτών που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους, έχασε τη μάχη με τη ζωή. Την ίδια ώρα, 3 ακόμα κρούσματα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, μία ευχάριστη νότα στον οξυμένο προβληματισμό των τελευταίων ημερών είναι και η είδηση ότι η 38χρονη, το πρώτο κρούσμα κορονοιού στην Ελλάδα, αλλά και ο 9χρονος γιος της, ο οποίος είχε επίσης νοσήσει, πήραν εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ και μπορούν πλέον να επιστρέψουν σταδιακά στην ζωή τους.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας στάθηκε ιδιαίτερα στα 10 «ορφανά» κρούσματα, εκείνα δηλαδή για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό να εντοπιστεί η προέλευση της μετάδοσης της νόσου. Τα ορφανά κρούσματα φανερώνουν ένα αρνητικό στοιχείο: Υπάρχει διασπορά, ωστόσο προς το παρόν παραμένει σε περιορισμένα επίπεδα, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Τα ορφανά κρούσματα, τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα «ορφανά» κρούσματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά σε αρκετές εκατοντάδες κρούσματα», ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Εξηγώντας περαιτέρω τι σημαίνουν πρακτικά για την μετάδοση του ιού τα ορφανά κρούσματα, ο ίδιος ανέφερε: «Να σας πω ένα παράδειγμα: Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος, όμως, υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, στην ουσία, ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση, μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία».

Η ανησυχία εξακολουθεί να μεγαλώνει όσο τα κρούσματα αυξάνονται. Ενδεικτικές του προβληματισμού που υπάρχει στην χώρα μας ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τον κ. Τσιόδρα, σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έχει λάβει η Ιταλία, σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων.

Σημειώνοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής παύσης λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων εκδηλώσεων, γυμναστηρίων και άλλων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Πήραμε τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων, αυτά που ονομάζονται μέτρα αποστασιοποίησης». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Υγείας, ανέφερε πως: «φυσικά και πρέπει να λειτουργήσει το κράτος, φυσικά και πρέπει να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Είδατε στην Ιταλία, άφησαν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία».

Τσιόδρας: Τώρα ξεκινά η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να γίνουμε Ιταλία

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να φθάσει στα επίπεδα της Ιταλίας, ο κ. Τσιόδρας ήταν κατηγορηματικός: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το μέτρο. Θεωρώ ότι, με αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει, θα περιορίσουμε την επιδημία. Θα δούμε όμως και πρέπει να ευελπιστούμε για το καλύτερο. Θεωρώ ότι μας δίνεται χρόνος να αντιδράσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σαν σύστημα υγείας. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα. Τώρα όσον αφορά στο τι έγινε στην Ιταλία, νομίζω κάθε χώρα στην οποία ξεφεύγει αυτός ο ιός, αξιολογεί εκ των υστέρων αν υποτιμήθηκε στην αρχή ή όχι».

Ο κ. Τσιόρδας πρόσθεσε παράλληλα ότι η πλειονότητα των δειγμάτων που εξετάστηκαν αφορούσαν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας πως θα έχει μια καλύτερη εικόνα για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων που αναμένονται στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες. «Θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες μέρες. Θεωρώ ότι έχει αρχίσει η εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας. Θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και, όσο καλύτερα αντιδράσουμε, τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε».

Κλειστοί χώροι εκδηλώσεων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δικαστήρια

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της εντεινόμενης εξάπλωσης του ιού στην χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα, με στόχο να ανακοπεί η μετάδοση του μικροβίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, λοιπόν, για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλεται η λειτουργία στις δικαστικές αίθουσες, με μοναδική εξαίρεση τις αυτόφωρες διαδικασίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά και την εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επίσης, εξαιρούνται της αναστολής δικαστικές υποθέσεις, που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός της περιόδου αυτής.

Εκτός των δικαστικών αιθουσών, «λουκέτο» μπαίνει για τις επόμενες ημέρες σε παιδότοπους, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, καθώς και χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης. Ήδη έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο σε όλα τα σχολεία, ΚΑΠΗ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και σε αθλητικές διοργανώσεις, που αρχικά επρόκειτο να γίνουν χωρίς κόσμο στις κερκίδες. Μέτρα, μάλιστα, παίρνει και η Βουλή, όπου θα γίνει απολύμανση, ενώ θα απαγορευτεί η επίσκεψη ιδιωτών.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι λουκέτο έχει μπει και στα σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πανεπιστήμια και, γενικότερα, σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας, έως τις 24 Μαρτίου, καθώς οι χώροι όπου συγκεντρώνονται παιδιά θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς τα παιδιά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό.