Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Χρυσοχοΐδης: «Σε κάθε περίπτωση θα ξαναέκλεινα την Εθνική Οδό» – «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν κατάλαβε τι έκαναν στο Μάτι»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Την απόφασή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κλείσει προληπτικά η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, έπειτα από τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια», κυρίως στις παράπλευρες οδού της, υπεραμύνθηκε ο  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

«Σε κάθε περίπτωση θα το ξαναέκανα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας πως  τα ξημερώματα της Δευτέρας πήγε ο ίδιος στη Μαλακάσα για να διαπιστώσει την κρισιμότητα της κατάστασης και τα όσα είδε τον έκαναν να πάρει την απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού. Όπως ανάφερε, αν δεν το είχε κάνει, χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιζόντουσαν στα οχήματα τους και στην προσπάθεια τους να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους μέσα από παράπλευρες οδούς, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε πληθώρα ατυχημάτων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε πολιτικά γελοίο τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ πως η απόφαση αυτή ελήφθη για να μην κλείσει από την κακοκαιρία ο δρόμος και αναγκαστεί η εταιρεία που έχει αναλάβει την ευθύνη της εθνικής οδού να πληρώσει πρόστιμο. «Για το κλείσιμο της εθνικής οδού γνωμοδότησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πήρα αυτή την απόφαση γιατί προκρίνεται η ανθρώπινη ζωή», εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπενθύμισε μάλιστα το χάος που είχε προκληθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, κατά την κακοκαιρία «Αριάδνη» το 2017, όταν χιλιάδες αυτοκίνητα είχαν εγκλωβιστεί για ώρες στην Εθνική Οδό επειδή η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή τον δρόμο, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως όταν κάνουν τέτοια κριτική, «μάλλον δεν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους».

Αναφορικά με τη γενικότερη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδειας», ανέφερε πως αρχικά η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άψογη, αλλά σίγουρα στη συνέχεια τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που παρουσιάστηκαν σε χιλιάδες νοικοκυριά, είναι πολύ σημαντικά. Διευκρίνισε όμως ότι ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοιου μεγέθους και μάλιστα άμεσα, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη, έπεφτε ένα δέντρο κάθε 2,5 λεπτά.

«Έγινε το ανθρωπίνως δυνατό κι ακόμη παραπάνω», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά «ήταν αντικειμενικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο σύνολο τους».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως το πρόβλημα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας θα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί με την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών γραμμών. Ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των φορέων για την πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων.