Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Διελκυστίνδα ΕΤΑΔ – Μυκόνου οι αναξιοποίητες παραλίες

Nammos, Μύκονος

Nammos, Μύκονος

Με εξώδικο και με φόντο την χρυσοπληρωμένη μυκονιάτικη άμμο απαντά στις προθέσεις της ΕΤΑΔ να βάλει επενδυτές σε όσα παραλιακά τμήματα μένουν αναξιοποίητα, ο δήμος Μυκόνου.

Λόγω «καταπείγοντος» και εξαιτίας «της ιδιαίτερης σοβαρότητας» για τα συμφέροντα του δήμου, ο τελευταίος κατέφυγε στη λύση του εξωδίκου. Ο δήμος πρότεινε, μάλιστα, να ληφθεί απόφαση που να επιτρέπει στο δήμο να μισθώσει τμήματα παλαιού αιγιαλού, αλλιώς να ανακληθεί η πρόσκληση της ΕΤΑΔ ή να διορθωθεί ώστε να λάβουν υπόψη τους τα Προεδρικά Διατάγματα που ισχύουν για το νησί.

Όπως αναφέρει στο mononews, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, «η αυτοδιοίκηση γενικά διαφωνεί με τη διαχείριση παλαιών αιγιαλών από την ΕΤΑΔ, θεωρούμε ότι οι παλαιοί αιγιαλοί πρέπει να αποδοθεί στους δήμους. Εκμεταλλευόμενη αυτό το καθεστώς, προχωρά σε δημοπρασίες και εκμισθώσεις των παλαιών αιγιαλών και στη Μύκονο, σε παραλίες, που ο κόσμος τις θεωρεί κοινόχρηστες ή δημόσιες. Όταν τις νοικιάσει, όπως έγινε και πέρσι στο Καλό Λιβάδι, ένας χώρος, που εμείς οι Μυκονιάτες θεωρούσαμε πάντα κοινόχρηστο, περιφράχτηκε».

Πρόσθεσε πως «εναντιωθήκαμε στην ΕΤΑΔ γιατί προχωρά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου, ενώ έπρεπε να λάβει υπόψη διατάξεις που ισχύουν με προεδρικά διατάγματα που προστατεύουν τη Μύκονο, ως τόπο φυσικού κάλλους. Επίσης, δεν αποσαφήνισε πως απαγορεύεται, ακόμα κι αν το μισθώσει κάποιος, να κάνει οτιδήποτε, αφήνοντας τις ορέξεις κάθε επενδυτή ελεύθερες».

Το δημοτικό συμβούλιο είχε εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας ζητά από την ΕΤΑΔ να παραχωρήσει την χρήση των ακινήτων της στο δήμο άνευ ανταλλάγματος. Σημειωτέον ότι ήρθαμε σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ, η οποία μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει απαντήσει για τις μελλοντικές κινήσεις της και για τυχόν τροποποιήσεις στην προκήρυξη.

Πόσο χρεώνει το δημόσιο το τετραγωνικό αιγιαλού στη Μύκονο

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι στον αέρα από την ΕΤΑΔ από τα τέλη Απριλίου. Η προκήρυξη αφορά στην εκμίσθωση για τρία χρόνια (από το 2022 έως το 2024) με δυνατότητα παράτασης για δύο χρόνια (2025 – 2026). Όπως γίνεται σαφές, προβάδισμα έχουν οι ενδιαφερόμενοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε όμορα ακίνητα. Σε δεύτερη φάση, θα συνάψει συμβάσεις μίσθωσης με άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ αν υπάρχουν περισσότερες από μία αιτήσεις για το ίδιο τμήμα ή για αλληλοκαλυπτόμενα τμήματα, η δημοπράτηση θα συνεχίζεται προφορικά, με βελτιωμένες προσφορές.

Αναλυτικά, οι τιμές που έχει ορίσει η ΕΤΑΔ για κάθε παραλία διαμορφώνονται ως εξής.

Οι τρεις ακριβότερες παραλίες είναι το Καλαμοπόδι, γνωστή βέβαια ως Paradise, με τα Nammos, Super Paradise και Kalua, ο Πάνορμος με το επίσης διάσημο Principote και η Ελιά, όπου λειτουργεί το Tiki Mykonos. Σε αυτές τις παραλίες,

ενώ αν λειτουργήσει υγειονομικό κατάστημα και θαλάσσια μέσα αναψυχής η τιμή ανεβαίνει στα 100, πλέον 20.000 ευρώ σταθερό μίσθωμα.

για το Αγράρι, όπου λειτουργεί ήδη το Agrari Beach Bar

για το Καλό Λιβάδι, όπου δραστηριοποιούνται τα Kalo Livadi Beach Bar, Solymar και Lohan Beach House,

Τσιμπημένες οι τιμές και στη Λία, με το γνωστό beach bar Liasti, όπου

Είναι αυτονόητο πως ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το ενοίκιο, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια χρήσης του μισθίου, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως η ΕΤΑΔ δεν παραλείπει να αναφέρει πως «οι παραπάνω χρήσεις τελούν υπό την προϋπόθεση ότι είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ελέγξει το ισχύον καθεστώς που διέπει το ακίνητο».

Η Μύκονος είναι στον κατάλογο με τα 163 ακίνητα της ΕΤΑΔ, μαζί με άλλους 22 νομούς, μεταξύ των οποίων η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Ρέθυμνο, η Χαλκιδική και τα Χανιά.