Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτισμός

ΥΠΠΟΑ: Πάνω από €7,5 εκατ. διατίθενται για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω

Το Κάστρο Νερατζιάς

Το Κάστρο Νερατζιάς (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η αποκατάσταση του συνόλου των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω τίθεται σε τροχιά υλοποίησης από το ΥΠΠΟΑ.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Μάρτιο 2020, σε αυτοψία της στο νησί, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, διαπίστωσε ότι όχι μόνον δεν είχε γίνει καμία επέμβαση στα μνημεία, που επλήγησαν από τον σεισμό τον Ιούλιο του 2017, αλλά ότι δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης.

Αυτές εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από τον Μάρτιο 2020 και εξής.

Σήμερα, όλα τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 7.608.600 ευρώ. Οι εργασίες αποκατάστασης ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω. Από τον σεισμό του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε πλήρως για το σχεδιασμό της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων μνημείων. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες, ωριμάσαμε μελέτες και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, ώστε τα μνημεία να αποδοθούν στους κατοίκους και στους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, πρόκειται για τα εξής έργα:

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Εύβοια: Στην τελική ευθεία υλοποίησης το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης

Ποιος δίνει 3,4 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τουαλέτες