Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τουρκικά ΜΜΕ για επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: Προάγγελος μιας ενδεχόμενης επέκτασης και στο Αιγαίο

Έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού τύπου στην ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Βουλή για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Sigmalive.com, τα τουρκικά ΜΜΕ το βλέπουν ως προάγγελο μίας ενδεχόμενης επέκτασης και στο Αιγαίο, γεγονός που θα κλιμακώσει, όπως σχολιάζουν, το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που θεωρούν την κίνηση της Ελλάδας ακόμη και ως casus belli, παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το Ιόνιο γεωγραφικά.

Ωστόσο, όπως σημείωσαν αρκετοί αναλυτές και γνώστες της διεθνούς διπλωματίας, η συγκεκριμένη απόφαση της Αθήνας δεν δείχνει διάθεση να τραβήξει το σχοινί και να φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Το αντίθετο μάλιστα. Αφού ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα και με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτοχρόνως όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον τουρκικό τύπο, ο οποίος κάνει λόγο για εχθρική κίνηση της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας.

Ενδεικτικά τίτλοι για το ζήτημα από τον τουρκικό τύπο: 

Χουριέτ: Έκτακτη είδηση: Δήλωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα κλιμακώσει την ένταση

Τζουμχουριέτ: Δήλωση-σκάνδαλο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την υφαλοκρηπίδα

Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα επιβάλλει τις κατοχικές της θέσεις στην ΕΕ: Είμαστε ο εγγυητής των συμφερόντων σας