Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ελλάδα

Τι αναφέρεται στην δικογραφία για την Novartis

Στην ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», όπως αποκαλύπτεται από την δικογραφία, αναφέρεται: «Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε, αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τη Νοβάρτις Ελλάς για την τριετία 2007-2009.

» Συγκεκριμένα, την 6-12-2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στο Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Νοβάρτις Ελλάδας το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο το Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στο Λοβέρδο μέσω του Μανιάδακη».

Και ο μάρτυρας συνεχίζει: «χρήματα έλαβε ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο – σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά – χρόνο την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα της δίνονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

Σε άλλο σημείο λέει: «Στην επιστολή ο Φρουζής ενημέρωνε τον Πρέσβη ότι τα ομόλογα που παρέλαβε η Νοβάρτις κουρεύτηκαν σε ποσοστό μόνο 2% σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, τα ομόλογα των οποίων κουρευτήκαν σε ποσοστό 20% τουλάχιστον».

«Το ποσό των 58.000 ευρώ δόθηκε από το Φρουζή στο Μανιαδάκη, ο οποίος αφού παρακράτησε κάποιο ποσοστό 10-20% απέδωσε το υπόλοιπο στο Λοβέρδο».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, ο μάρτυρας αναφέρει: «Το πρώτο τιμολόγιο αξίας 52.000 ευρώ με αριθμό 46 εκδόθηκε στις 24-9-2010 και αφορούσε δημιουργία, έκδοση, lay out και εκτύπωση 5000 αντιτύπων του περιοδικού ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εικονικό ως προς το ύψος του τιμήματος.

» Το δεύτερο τιμολόγιο αξίας 9.000 ευρώ με αριθμό 49 εκδόθηκε στις 15-11-2010 και αφορούσε επανεκτύπωση 5000 τευχών (malaria reprint). Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εξολοκλήρου εικονικό καθώς τέτοια εργασία (επανεκτύπωση) δεν έλαβε ποτέ χώρα.

» Το τρίτο τιμολόγιο αξίας 47000 ευρώ με αριθμό 50 εκδόθηκε στις 16-11-2010 με αιτιολογία επανεκτύπωση τευχών ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ και με θέμα rare diseases orphan drugs. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εξ’ ολοκλήρου εικονικό καθώς τέτοια εργασία δεν έλαβε ποτέ χώρα».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας λέει ακόμη ότι «έπρεπε να επιλεγεί για το ξέπλυμα κάποιος ‘εχέμυθος’, ‘έμπιστος’, και ‘φίλος της εταιρείας’. Ο Βουλκίδης ήταν μέχρι τότε ο προμηθευτής της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ για πολλά χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιάσκο σε δόσεις η υπόθεση Novartis: Έρχονται κι άλλες αρχειοθετήσεις για πολιτικά πρόσωπα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φιάσκο Novartis: Η «Κελέση» δεν είδε να δίνονται λεφτά, αλλά καρφώνει τον Λοβέρδο (όλη η δικογραφία)