Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης

Νότης Μηταράκης, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων προς την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα υλοποιηθεί το τελικό σχέδιο για τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ευχαριστώ τα συναρμόδια υπουργεία, τις Ρυθμιστικές Αρχές, καθώς και τους θεσμικούς εκπροσώπους, που συμμετείχαν στη σημερινή πρώτη συνάντηση. Στόχος μας είναι, μέσα από το διάλογο, να σχεδιάσουμε το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης, που θα προσφέρει προοπτική στους νέους ασφαλισμένους, ενώ, παράλληλα, θα εξασφαλίζει απολύτως τους σημερινούς εργαζομένους και συνταξιούχους. Πιστεύω ότι εντός της προθεσμίας που έχουμε ορίσει, θα ολοκληρωθεί η φάση του σχεδιασμού».

Η ομάδα θα συνεχίσει τις συναντήσεις της, καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και θα παραδώσει το τελικό πόρισμα στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως έγραφε νωρίτερα το mononews.gr, παράλληλα με την συγκεκριμένη ομάδα θα συσταθεί και τεχνική ομάδα (project manager team) που θα αναλάβει την τεχνική παρακολούθηση της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο και θα επιλύει κάθε τεχνικό πρόβλημα που θα προκύπτει.

Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά. Δηλαδή στο νέο σύστημα θα ενταχθούν μόνον οι νέοι εργαζόμενοι, όσοι μπουν στην αγορά εργασίας και καταβάλουν για πρώτη φορά ασφαλιστικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά. Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.