Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Πότε θα πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας – Πώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα

Με βασική υπόμνηση ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξεμπερδεύουμε με τον κορονοϊό, οι ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν να βγαίνουν από τον πάγο με αργά και σταδιακά βήματα.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου. Η μακρόσυρτη αυτή διαδικασία θα αποφασιστεί σε σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο πρωθυπουργός από τις επόμενες ημέρες.

Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ, μέχρι τις 27 Απριλίου, και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση.

Μάλιστα, είναι πιθανόν να παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου, και η χαλάρωση να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη ημέρα, 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει νέο μήνυμα προς τους πολίτες, στο οποίο θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.

Πάντως, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, με λέξεις κλειδιά την απόσταση και την προστασία. Θα ισχύουν, δηλαδή, αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κ.ο.κ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για κάθε μέτρο που θα αίρεται θα υπάρχει χρονικό διάστημα 14 ημερών ώστε να υπάρχει επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού. Μετά τις 14 ημέρες οι Αρχές θα προχωρούν στην άρση των επόμενων μέτρων.

Τι θα ανοίξει πρώτα

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι από τις 4 Μαΐου θα θα ξεκινήσει η λειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, μικρών καφέ και εστιατορίων.

Επίσης, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ώστε να γίνουν οι Πανελλαδικές στα τέλη Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου. Ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιό της, ώστε να πάρει μπροστά η μεγάλη ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το 2020 δεν πρέπει να θεωρείται χαμένη χρονιά για τον εν λόγω κλάδο.

Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τον Μάιο.