Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα με τον νέο ΚΟΚ

Οδηγός

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι σίγουρα η κατάργηση της υφιστάμενης ρύθμισης για έκπτωση 50%, η οποία μέχρι σήμερα ευνοούσε τους παραβάτες που πλήρωναν εντός 10ημέρου το πρόστιμο που τους επέβαλε η τροχαία.

Το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει ακόμη αυξήσεις έως και 100% για παραβάσεις και πρόστιμα για τη… μούντζα το οποίο μακραίνει τη λίστα των παραβάσεων.  Η προαναφερθείσα χειρονομία ποινικοποιείται με το σκεπτικό ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς η οποία στους δρόμους φέρει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

Οι αλλαγές θα κινούνται πάνω σε τρεις άξονες:

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα εφαρμοστεί η πρόταση, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, για οριζόντια μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, με εξαίρεση τις παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, τον ερυθρό σηματοδότη, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Για παράδειγμα, προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις περιπτώσεις:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φόρος υπεραξίας: Προ των πυλών η επιβολή του;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο μεγάλο deal 68 δις στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης