Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Όχι Κυριάκου σε οικουμενική κυβέρνηση

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε οικουμενική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι «ανέφικτο» και εξηγώντας πως η ΝΔ δεν θα βάλει «πλάτη» σε μία οικουμενική κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, τονίζοντας την ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με «σκληρές αναφορές» στην Αριστερά, και σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή εξαιτίας του Ασφαλιστικού, θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πλειοψηφία μεταξύ των κομμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε πως ενώ παρουσιάστηκε ως «νέος», εν τέλει «αποδείχθηκε πιο παλιός κι από τους παλιούς», αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές, ενώ τον κατηγόρησε ότι προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014 εκμεταλλευόμενος ένα κύμα δυσαρέσκειας, και τις συνέπειες της στάσης του αυτής τις πληρώνει σήμερα η χώρα, καθώς, όπως σημείωσε, αν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συνεχίσει το έργο της, τότε μπορεί η χώρα να είχε ανάκαμψη.

Όσον αφορά στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως θέλει να κάνει το κόμμα «πιο κεντροδεξιό», και μάλιστα απαντώντας στην κριτική για τον ενισχυμένο ρόλο που έχει πλέον ως αντιπρόεδρος της ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής, άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Να ανησυχούσατε εάν στην ηγετική ομάδα δεν είχα εντάξει όλες τις τάξεις».

Όσο για το αν σκοπεύει να προσελκύσει στη Νέα Δημοκρατία στελέχη από άλλους χώρους, σχολίασε πως δεν είναι πρώτη του προτεραιότητα να απευθυνθεί σε στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης στη ΝΔ και ανθρώπων από το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Τάσος Γιαννίτσης, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η διεύρυνση της ΝΔ έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή τόνισε πως έχει πολύ καλή προσωπική σχέση και με τους δύο, παρά τα όσα μπορεί να λέγονται ή να γράφονται, και ανέφερε πως θα αναζητεί τη συμβουλή και τη στήριξή τους. Ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά επεσήμανε ότι παρά τα όποια σφάλματά του, παρέδωσε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που την παρέλαβε, «και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πούμε για πολλούς πρωθυπουργούς της κρίσης», όπως σχολίασε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε εξάλλου στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι «ταυτίζεται με το ΔΝΤ», διευκρινίζοντας πως ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις του ως υπουργός με την τρόικα είχε έρθει προσωπικά σε σύγκρουση με τον Πόουλ Τόμσεν και εξηγώντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πολλές εμμονές.

Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό, παραδεχόμενος πως η έκταση του προβλήματος τον «τρομάζει» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποτίμησε πολύ το πρόβλημα αυτό και έστειλε λάθος μηνύματα, αποτυγχάνοντας να αποτρέψει τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών. «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες ‘αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω’», σημείωσε, ενώ απέδωσε ευθύνες και στους Ευρωπαίους, που «έχουν κάνει πολύ λίγα», καθώς και στην Τουρκία που «δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Όσο για το ενδεχόμενο «αποβολής» της Ελλάδας από τη Σένγκεν, υπογράμμισε: «Το τελεσίγραφο για έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν συνδέεται με την οικονομική πίεση. Συνδέεται λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας της χώρας. Και εδώ υπάρχει κυβερνητική ευθύνη. Θα ελέγχω και θα στηρίζω την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Δε μπορώ να διανοηθώ προσωρινή έξοδο από τη Σένγκεν. Δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα το δικαίωμα να θεωρήσει ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό».