Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Νομικό συμβούλιο: Οι υποθέσεις λιστών από 2006 και μετά θα ελεγχθούν

Γνωμοδότηση υπέρ της διατήρησης ανοιχτών στον φορολογικό έλεγχο όλων των χρήσεων από το 2006 κι έπειτα, οι οποίες σχετίζονται με τις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ.), συνέταξε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το σχετικό έγγραφο απεστάλη προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση περί ορίου 5ετίας στην παραγραφή.

Η γνωμοδότηση του Νoμικού Συμβουλίου πάντως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι υποδεέστερη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πλέον της πενταετίας.

Η γνωμοδότηση βρίσκεται πλέον στα χέρια του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους:

• Η ΑΑΔΕ θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο 5ετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.

• Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία 10ετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό.

• Δεν προβλέπεται παραγραφή χρήσης όταν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.

• Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.

• Η απόφαση του ΣτΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπάλληλος του Δημοσίου έλειπε… μόνο 163 μέρες από τη δουλειά της – Τι απαντά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών: Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραγασάκης κατά Στουρνάρα: Αν ήθελε να επηρεάσει τις αγορές, μάλλον δεν τα κατάφερε