Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Γαλλία: Macron και Le Pen τα φαβορί στις εκλογές – Όλες οι εξελίξεις

Γαλλία

Από αριστερά: Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν

Macron και Le Pen εξακολουθούν να είναι τα φαβορί του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Ipsos Sopra-Steria. Λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι γαλλικές κάλπες, το πρωί της Κυριακής, ο Emmanuel Macron συγκεντρώνει ποσοστό 24%, ενώ η Marine Le Pen λαμβάνει το 22%. Ακολουθούν οι Fillon και Mélenchon με ποσοστό 19% έκαστος στην πρόθεση ψήφου.

Αρκετά χαμηλότερα, ο B. Hamon λαμβάνει 7,5%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ακολουθούν με ποσοστά κάτω από 5%.

Ωστόσο, η αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων ενισχύεται, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Πλέον, μόνο το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν σίγουροι για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν την Κυριακή, ενώ το 31% των ψηφοφόρων ενδέχεται να αλλάξει γνώμη (σε σχέση με την πρόθεση ψήφου που καταγράφεται πιο πάνω).

Το 85% αυτών που προτίθενται να ψηφίσουν την Le Pen δηλώνουν σίγουροι για την επιλογή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του Fillon διαμορφώνεται σε 83%, για τους ψηφοφόρους του Macrons στο 73%, για τους ψηφοφόρους του Mélenchon στο 63% και μόλις στο 51% για τους ψηφοφόρους του Hamon.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε ποιον υποψήφιο θα στραφούν, σε περίπτωση που τελικά αλλάξουν γνώμη.

Έτσι, υποθέτοντας ότι το 50% των αναποφάσιστων θα αλλάξει γνώμη, τα υψηλότερα και ανώτερα ποσοστά που προκύπτουν για κάθε υποψήφιο διαμορφώνονται ως εξής:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, που υπολογίζεται στο 73%, πιθανότατα θα είναι η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Τόμσεν: Κάναμε συνεχώς λάθη με την Ελλάδα – Θα χρειαστεί χρόνια για να μειωθεί η ανεργία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κριστίν Λαγκάρντ: Τι συζήτησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πιο κρίσιμη ημέρα. Τι θα πει ο Σαββίδης στον Μπόμπολα για τον Πήγασο