Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Αντιδράσεις Τουρκοκύπριων κατά συμβούλου του Ερντογάν: Αποκάλεσε τα κατεχόμενα «υπερπόντια επαρχία» της Τουρκίας

Κυπριακό

Μουσταφά Ακιντζί, πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

Αντιδράσεις ακόμα και στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής πλευράς προκάλεσε η προκλητική δήλωση ενός εκ των αρχισυμβούλων του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος ανέφερε πως τα κατεχόμενα αποτελούν μια «υπερπόντια επαρχία» της Τουρκίας.

Η δήλωση του Μπουλούτ ενόχλησε τους Τουρκοκύπριους με τον εκπρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί να κάνει λόγο για μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ο Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας δηλώσεις του Μπουλούτ ανέφερε ότι στόχος είναι, όπως επισήμως έχει καθοριστεί και με τη στήριξη της Τουρκίας, η επίτευξη μια διζωνικής ομόσπονδης Κύπρου που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες. Έκανε επίσης λόγο για ανάρμοστες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ προς την τ/κ κοινότητα και το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν ο ίδιος είχε προβεί και πάλι σε δηλώσεις που είχαν προκαλέσει θυμό στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και δεν βρίσκεται άξιο λόγου να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανεπίσημες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, που είναι γεμάτες με λανθασμένες πληροφορίες, “όταν λάβουμε υπόψη το αξίωμά του, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και να τις ξεπεράσουμε”.

Η φράση “υπερπόντια επαρχία”, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, δεν έχει θέση στη σύγχρονη θεωρεία της Τουρκίας για την “εθνική συμφωνία” (σσ στα τουρκικά misak-ı milli, συμφωνία διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας) αλλά είναι μια έννοια που έχει τις ρίζες της στην οθωμανική ιστορία και πλέον είναι πεπαλαιωμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξηγήσεις ζητούν από την Τουρκία Ρωσία και ΗΠΑ – Σφοδρή κριτική στον Ερντογάν και από την Ευρωβουλή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι: «Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οργισμένη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για το Αγαθονήσι: «Το Αγαθονήσι δεν είναι τουρκικό»