Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Νέα δημοσκόπηση: Στις 16 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 40%, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 55% θετικές γνώμες. Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια/ κουρεία, και πάρκα/ παιδικές χαρές η προτίμηση των πολιτών αναφορικά με τους χώρους που έπρεπε να ανοίξουν πρώτοι, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 3% και Χρυσή Αυγή με 2%. Το 4% απαντά «Άλλο κόμμα» και το 13% «Δέν έχω αποφασίσει/ Άκυρο/ Λευκό/ Δεν θα ψηφίσω».

Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 55% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας (35%), Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), Φώφη Γεννηματά (23%), Γιάνης Βαρουφάκης (23%) και Κυριάκος Βελόπουλος(12%).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

Όσον αφορά τη συμπάθεια προς τα πολιτικά πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία πρώτος έρχεται στο σύνολο του δείγματος ο Νίκος Δένδιας με 52% ενώ στους στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτος έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 86%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 41% στο σύνολο του δείγματος και 91% στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Στο Κίνημα Αλλαγής πρώτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 41% στο σύνολο του δείγματος και 81% στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν πρώτοι το επόμενο διάστημα», το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, το 42% τα κομμωτήρια και τα κουρεία, το 31% τα πάρκα και οι παιδικές χαρές.

Στον αντίποδα, στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν τελευταίοι», το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μεγάλα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, το 42% οι εξέδρες των γηπέδων για παρακολούθηση αγώνων, το 37% τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία.

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στον γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών σε όλη την επικράτεια κατά το διάστημα 24-29 Απριλίου 2020.