Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Think Tanks

Μιχάλης Χάλαρης: Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κρατήσει τα μπόσικα

Μιχάλης Χάλαρης, υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, γιατί είναι δύναμη σταθερότητας και ειλικρίνειας, με πρόγραμμα και δημιουργικές προτάσεις, εκτιμά ο Μιχάλης Χάλαρης, υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο πήχης για το ΚΙΝΑΛ είναι το διψήφιο ποσοστό, ενώ για το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρει ότι τίποτα δεν κρίνεται πριν από το κλείσιμο της κάλπης. Χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο «πλούτο» για την παράταξη, όμως τονίζει ότι «ο χώρος μας δεν έχει χαθεί» από κανέναν πολιτικό διαζύγιο.

Για το ρόλο που θέλει να παίξει το ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά αναφέρει ότι είναι η παράταξη που μπορεί «να κρατήσει τα μπόσικα» και τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε σε μεγάλο ποσοστό για τις επιλογές του, όταν οι σημαιοφόροι αντιμνημονιακοί μιλούσαν χωρίς ποτέ να προτείνουν λύσεις και μετά γίνανε πιο μνημονιακοί και ‘υπηρέτες’ στα ευρωπαϊκά νεοφιλελεύθερα συμφέροντα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Χάλαρη στο mononews.gr

Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου έχει ήδη κριθεί;

Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν κρίνεται πριν από το κλείσιμο της κάλπης και μάλιστα σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση, όπως είναι αυτή που βρίσκεται σήμερα  η χώρα.

Εμείς, οι πιστοί της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας, με την κατάσταση πόλωσης που επικρατεί ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε όλο και πιο επιτακτική την αναγκαιότητα να υπάρχει ένας πολιτικός χώρος που βλέπει ταυτόχρονα, ενιαία και αδιαίρετα, οικονομία και κοινωνία. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και μας το μεταφέρουν.

Οι πολίτες γνωρίζουν και θα αποφασίσουν να καταδικάσουν το λαϊκισμό, την αλαζονεία και τις ανέξοδες πολιτικές, που κάθε μέρα βαθαίνουν την ανασφάλεια τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Τώρα είναι η ώρα που τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία και να μάθουν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους και με σαφήνεια και όχι να νομίζουν ότι είναι κάθε φορά σωτήρες και στην ουσία δεν λένε και δεν κάνουν τίποτα.

Το ΚΙΝΑΛ είδε με ικανοποίηση και αισιοδοξία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πού μπαίνει τώρα ο πήχης για την 7η Ιουλίου;

Στο διψήφιο. Με αυτό το διψήφιο πρέπει να αναμετρηθούμε.

Το πήχη τον έχουν ανεβάσει οι πολίτες ψηλά γιατί τώρα γνωρίζουν και θα αποφασίσουν το ρόλο και τις ευθύνες που θα του αναθέσουν.

Τώρα γνωρίζουν ποιος έχει προτάσεις και μπορεί να δώσει λύσεις και ποιος είναι οπαδός του λαϊκισμού και λάτρης του ‘θα…’ και των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Εκείνο που φαίνεται είναι ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα είναι η μεγάλη έκπληξη, γιατί είναι δύναμη σταθερότητας, ειλικρίνειας με πρόγραμμα και δημιουργικές προτάσεις.

Με δεδομένο ότι από τον Ιανουάριο του 2015 τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ παρουσιάζουν μια σταθερή αυξητική τάση, το «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο βλάπτει ή ωφελεί την  παράταξη;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πλούτος πολλαπλασιαστικός για την παράταξη, ασχέτως δημοσκοπήσεων. Λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Με την έννοια της γνώσης, και της μεθόδου που χρησιμοποιεί για να τη διαδώσει.

Σε ένα «συζυγικό καβγαδάκι» πάντα έχουμε μία αναταραχή, ποτέ όμως δεν έρχεται η καταστροφή, συνήθως εκείνος που φεύγει από το σπίτι του παίρνει το δρόμο της αναζήτησης και ακολουθεί τον δρόμο του.

Πολλά πολιτικά διαζύγια έχουν γίνει και θα γίνονται, η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν πείρα από αυτά, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χαθεί ο χώρος μας για να κάνει το χατίρι κάποιων που δώσανε αγώνα για αυτό το σκοπό.

Το ΚΙΝΑΛ θέλει να εμφανίζεται ως ένας εν δυνάμει αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος, αποφεύγοντας όμως να ξεκαθαρίσει την μετεκλογική στάση του, δηλαδή προς τα πού κλίνει, αριστερά ή δεξιά. Εν τέλει γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει ΚΙΝΑΛ και όχι απευθείας ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Να το πω λαϊκά; Κάποιος πρέπει να κρατάει τα μπόσικα.

Το Κίνημα Αλλαγής  δεν βλέπει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια, καταθέτει προτάσεις και λύσεις με ρεαλισμό και ευθύνη, για να βγει η χώρα από την περιπέτεια. Οι πολίτες τώρα γνωρίζουν και θα αποφασίσουν με υπευθυνότητα, καθώς γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε σε μεγάλο ποσοστό για τις επιλογές του όταν οι σημαιοφόροι αντιμνημονιακοί μιλούσαν χωρίς ποτέ να προτείνουν λύσεις και μετά γίνανε πιο μνημονιακοί και «υπηρέτες» στα ευρωπαϊκά νεοφιλελεύθερα συμφέροντα.

Μην ξεχνάμε ότι παρ’ ότι αρκετές κυβερνήσεις στην Ελλάδα διαχειρίστηκαν τα μνημόνια και τις συνέπειες τους, δύο οδήγησαν τη χώρα μας σε μνημόνια και είναι αυτές της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή (2004-2009 ) και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του Αλέξη Τσίπρα (2015-2019).

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινές πολιτικές και οικονομικές προτάσεις και μπορούν να πάνε χέρι-χέρι και να μην ψάχνουν για συνενόχους.

Το Κίνημα Αλλαγής θα πράξει ανάλογα με την ψήφο των πολιτών και την εντολή τους με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ανέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Είμαστε σταθεροί στην αυτόνομη πορεία, πάντα με πίστη στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα εθνικά θέματα, τις συνταγματικές αλλαγές και την αλλαγή των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Είστε αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικός εμπειρογνώμων της ΕΕ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. Τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνιας τον τομέα αυτό και πόσο θωρακισμένη είναι τελικά η χώρα μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές; Πόσο κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε μια τραγωδία σαν την περυσινή στο Μάτι;

Θα θυμίσω την φράση του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: Plans are nothing, Planning is everything. Τα σχέδια υπάρχουν σε κεντρικό επίπεδο σε μορφή γενικού σχεδίου και όσο αλλάζουμε επίπεδο διοίκησης απαιτείται η εξειδίκευσή τους. Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός… χάνεται στην μετάφραση, όταν φτάνει στα γραφεία της Περιφέρειας και των δήμων.

Επίσης, είναι εμφανές το έλλειμμα των εξειδικευμένων στελεχών πολιτικής προστασίας τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και αιρετών. Εδώ και 5 χρόνια είναι σε αδράνεια η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας που συστάθηκε με το ν.4249/2014 και θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιο ρόλο στην εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης δίνοντας ομοιόμορφη γνώση σε όλους τους εμπλεκομένους ώστε την ώρα της κρίσης να συνεννοούνται με τα μάτια.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο καλύτερος και ο ισχυρότερος μηχανισμός καθίσταται αδύναμος να διαχειριστεί τέτοιες καταστροφές αν δεν έχει ενσωματώσει στο σχεδιασμό του τους κατοίκους των περιοχών μέσα από μία καλά προετοιμασμένη προσπάθεια.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφόρησης των πολιτών για την έναρξη της καταστροφής ενώ παράλληλα μέσα από την εκπαίδευση και τις ασκήσεις θα αναπτυχθούν αυτοματισμοί που θα μπορούν να εφαρμόσουν την ώρα της καταστροφής.

Οι ψηφοφόροι του Νότιου Τομέα έχουν τέσσερις σταυρούς. Γιατί ο ένας να πάει στον Μιχάλη Χάλαρη;

Ζήτω τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης γιατί μεγάλωσα, ζω με την οικογένεια μου και εργάζομαι στο νότια.

Γιατί, όπως μου λένε οι φίλοι μου, είμαι ένας  ανθρωπινός τεχνοκράτης.

Είναι φυσικό να γνωρίζω τα προβλήματα και μαζί με τους συντοπίτες μου μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις που εμείς γνωρίζουμε και μπορούμε και όχι να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.

Είμαι ένας άνθρωπος που μαζί με τους συντοπίτες μου μπορούμε να δώσουμε κοινούς αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας και όλοι μαζί πολίτες, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση να ζωντανέψουμε το νότιο τομέα.

Η πολιτική μου θέση και πρόταση καθορίζεται από το τρίπτυχο καθαρό ιδεολογικό στίγμα,  διαφανείς πολιτικές θέσεις, μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Γιατί ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι, τι πιστεύει και που το πάει όποιος διεκδικεί την ψήφο του.

Γιατί οι κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να πετύχουν πρέπει να έχουν προοδευτικό προσανατολισμό και σαφή πορεία προς ένα νέο πρότυπο ευημερίας και ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε εκσυγχρονιστικές, περιβαλλοντικά βιώσιμες και κοινωνικά ευαίσθητες αλλαγές.

Γιατί μόνο αυτές οι μεταρρυθμίσεις δίνουν ουσιαστικές και καινοτόμες απαντήσεις στα τρέχοντα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αγγίζουν και μας αφορούν όλους.

Η Αλλαγή έρχεται από το Νότο.

Ο Μιχάλης Χάλαρης είναι διδάκτωρ Χημείας και αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος. Έχει υπηρετήσει σε επιτελικές και επιχειρησιακές θέσεις και επιλέχθηκε μέσω της διαδικασίας opengov ως Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ελληνικού δικτύου Πράσινης Χημείας.
Η πολιτική του διαδρομή ξεκινά από το φοιτητικό κίνημα με την ΠΑΣΠ και συνεχίζει αδιάλειπτα στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, αναλαμβάνοντας ιδρυτικό και ενεργό ρόλο στους «Νέους Μεταρρυθμιστές», στις Κινήσεις Πολιτών «58», στην ΕΛΙΑ, στην «Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς», στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ), στη Γραμματεία της ΟΕΣ του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
Συμμετέχει στο Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ και στη γραμματεία του Τομέα Οργανωτικού και Δικτύων του Κινήματος Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής. Έχει επιλεγεί ομόφωνα από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στη θέση του γραμματέα και εκπρόσωπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής.