Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος στον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Η επίσκεψή στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει στην κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ. «Θα αντιτείνω», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι’ αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του east med act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

«Γνωρίζω την Ουάσιγκτον πολλά χρόνια. Παρακολουθώ από πολύ κοντά το οικοσύστημα της αμερικανικής πρωτεύουσας και ουδέποτε θυμάμαι το κλίμα να είναι τόσο θετικό για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

Επενδύσεις

«Η επίσκεψη δεν περιορίστηκε μόνο στη γεωπολιτική της διάσταση. Είχαμε εκτενέστατες συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με πολύ θετικά σχόλια και από τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και ένα κάλεσμα στις αμερικανικές εταιρείες και στους επενδυτές να δουν με άλλο μάτι τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην πατρίδα μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αρχή ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει πολιτική σταθερότητα και προβλέψιμο εκλογικό χρόνο για τα επόμενα τριάμισι χρόνια. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε ημέρα, προκειμένου να παράξει ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αλλαγές προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας της εργασίας. Πρέπει να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση στα μεσαία και στα υψηλά εισοδήματα γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπονομεύουμε την ίδια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το 2020 θα κάνουμε το μεγάλο επενδυτικό άλμα στη χώρα. Θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, με μεγάλη ταχύτητα. Η ανεργία πέφτει. Υπάρχει μία τεράστια ασυμμετρία μεταξύ της ζήτησης της αγοράς εργασίας ως προς τις δεξιότητες που αναζητά και της προσφοράς της αγοράς εργασίας ως προς τη δυνατότητα του εργατικού δυναμικού να προσαρμοστεί σε αυτό το οποίο ζητεί η επιχειρηματική κοινότητα. Αποτελεί κεντρική πρόκληση αυτής της κυβέρνησης αυτό το χάσμα να το γεφυρώσουμε το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την εξοντωτική φορολόγηση της μισθωτής εργασίας

«Η φορολόγηση της μισθωτής εργασίας σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτική και αυτό δε μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο. Η μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας είναι άμεση προτεραιότητα. Σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διορθώσει πολλές από τις μεγάλες στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα», σημείωσε.

«Στις μειώσεις των φόρων ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης δεν έχει δει ακόμα τα οφέλη που πρέπει να δει. Και, όμως, όταν μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, τον μειώσαμε για όλους. Και αυτό δημιουργεί συνολικά μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Μεσαία τάξη είναι και ο επιχειρηματίας που θα ευνοηθεί από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα. Οι επόμενες μειώσεις φόρων θα αφορούν στην εισφορά αλληλεγγύης και σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Σταδιακά και λελογισμένα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις και σε αυτό το επίπεδο, οι οποίες θα γίνουν άμεσα αισθητές από αυτό που αποκαλούμε συνολικά μεσαία τάξη», επεσήμανε.

«Η νέα σελίδα που θα χαράξουμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας να έχει πλήρως αφομοιώσει τα διδάγματα της κρίσης. Η ανάπτυξη πρέπει να έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα σε μία δεκαετή κρίση που μόλις τώρα αφήνουμε πίσω μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.