Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ιρλανδία – Brexit: Πρακτικά αδύνατο το χρονοδιάγραμμα των εμπορικών συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι

Η έξαρση της πανδημίας  του κορονοϊού έχει κάνει «πρακτικά αδύνατο» το ήδη δύσκολο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι προειδοποιώντας ότι θέλει να αυξήσει τις προσδοκίες του Λονδίνου αναζητώντας περισσότερο χρόνο.

Ο Κοβένι, ο οποίος διαδραματίζει βασικό ρόλο στις συνομιλίες για το Brexit λόγω του κοινού συνόρου της Ιρλανδίας με τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι η πρόοδος μέχρι τώρα ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι περίμενε η ΕΕ πριν από την επανάληψη των συνομιλιών την προσεχή εβδομάδα.

«Δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτού που προσπαθούμε να επεξεργαστούμε εδώ καθώς και των πρόσθετων επιπλοκών, και υπάρχουν πολλές, ως αποτέλεσμα της Covid-19, σίγουρα είναι λογικό για εμάς να αναζητούμε λίγο περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια συνεδρίου μέσω διαδικτύου.

«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε το βλέπει αυτό απ΄έξω δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι είναι λογικό να αναζητηθεί περισσότερος χρόνος, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν είναι αυτό που θέλει. Δεν θα είχα προσδοκίες από τη βρετανική κυβέρνηση να συμφωνήσει να ζητήσει περισσότερο χρόνο», δήλωσε.

Ο Κόβενι είπε ότι εάν η ΕΕ έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να αλλάξει τη γνώμη των Βρετανών, πρέπει να είναι προσεκτική ως προς το πώς το κάνει αυτό. Οποιοδήποτε αίτημα θα αναγνώριζε ότι «η Covid-19 έχει κάνει αυτό που είναι ήδη ένα πολύ, πολύ δύσκολο χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί συμφωνία, πρακτικά αδύνατο», πρόσθεσε.

Ενώ η ΕΕ δηλώνει ότι μόνο μια σχετικά μέτρια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών είναι δυνατή πριν από το τέλος του έτους, επισυνάπτει όρους σε αυτήν – συμπεριλαμβανομένων των άκαμπτων εγγυήσεων για θεμιτό ανταγωνισμό – που έχουν απορριφθεί από τη Βρετανία.

Ο Κόβενι είπε ότι οι δύο γύροι συνομιλιών μέχρι σήμερα «πράγματι δεν προχώρησαν καθόλου» λόγω αυτών των διαφορών. Στο ελάχιστο, είπε, η ΕΕ χρειάζεται μια συμφωνία και κατανόηση σχετικά με τα λεγόμενα θέματα ίσων όρων ανταγωνισμού ή “όπως αποφασίσουμε να το ονομάσουμε πολιτικά”