Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Η ΕΕ απειλεί πλέον την Τουρκία με λήψη «στοχευμένων μέτρων» – Τι σημαίνει η αλλαγή

Με την λήψη «στοχευμένων μέτρων» προειδοποιούν πλέον την Τουρκία τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε όπως αναμενόταν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πήγε και ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για «στοχευμένα μέτρα» – δηλαδή μέτρα κατά  συγκεκριμένων προσώπων ή εταιρειών – πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του μετά από παρέμβαση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και ακόλουθη υποστηρικτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας.  Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία. Κυρώσεις, δηλαδή, σε βάρος προσώπων ή/και της εταιρείας, ακόμα και συλλήψεις υπευθύνων ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στην επόμενη Σύνοδο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.