Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Στο ζενίθ το κόστος δανεισμού για τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία

Τα κόστος δανεισμού για τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το κόστος δανεισμού για την αγορά ακινήτων έφτασε το 3,03% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Γερμανία ήταν ένα από τα φθηνότερα μέρη στην περιοχή για να πάρει κανείς ενυπόθηκο δάνειο.

Πιθανή η συνέχιση της σύσφιξης στην επόμενη συνεδρίαση

Η δραματική άνοδος έρχεται μετά από αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ – που τώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009- για να αναχαιτίσει την έξαρση του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει τη σύσφιξη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της.

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού έχει αποδυναμώσει τη ζήτηση για δάνεια για την αγορά κατοικιών. Η μέτρηση αυτή μειώθηκε κατά 42% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πτώση που παρατηρείται από το 2012, εκτός από μια πιο έντονη πτώση πριν από δύο χρόνια, όταν η οικονομία είχε παγώσει από την πανδημία.

Η πτώση της ζήτησης ήταν “ιδιαίτερα έντονη” στη Γερμανία, ανέφερε η ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

G7: Ηχηρό μήνυμα προς Ρωσία για πυρηνικά και προς Κίνα για Ταϊβάν