Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ρωσία: Ο Πούτιν πλέκει το εγκώμιο του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου λέγοντας πως η Gazprom θα ευδοκιμήσει παρά τις απόπειρες της Δύσης να μειώσει την επιρροή της, καθώς η ζήτηση για αέριο θα αυξηθεί στην Ασία.

Αφότου ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία φυσικού αερίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Δύση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να μειώσει τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού.

Η Gazprom, η οποία κατέχει περίπου το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου και απασχολεί περίπου 490.000 άτομα, είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ρωσίας – τόσο ισχυρή ώστε λεγόταν κάποτε πως είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος.

Ο Πούτιν δήλωσε πως ολόκληρη η Ρωσία είναι υπερήφανη για την Gazprom, η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια ως εταιρεία μετοχών από τα περιουσιακά στοιχεία του σοβιετικού υπουργείου Αερίου καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

«Παρά τον αθέμιτο -για να το πούμε απερίφραστα- ανταγωνισμό, τις απ’ ευθείας προσπάθειες από τα έξω να εμποδιστεί και να περιοριστεί η ανάτπυξή της, η Gazprom προχωράει μπροστά, εγκαινιάζοντας νέα προγράμματα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, τον Αλεξέι Μίλερ.

«Στα προηγούμενα 30 χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο 20% και ίσως περισσότερο», δήλωσε ο Πούτιν.

«Στην αποκαλούμενη μεταβατική περίοδο, η ζήτηση θα είναι τεράστια. Επιπλέον, περισσότερο από το μισό της αύξησης αυτής θα οφείλεται στις χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, πρώτα απ’ όλα, φυσικά, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έχοντας κατά νου τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της».

Ο Πούτιν, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης από την επίσημη κατοικία του στο Νόβο-Ογκαριόβο, ρώτησε τον Μίλερ, ο οποίος φορούσε γούνινο καπέλο καθώς στεκόταν μαζί με εργαζομένους έξω από τα κεντρικά γραφεία της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη, αν είχε παγώσει. «Όχι», του απάντησε ο Μίλερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα αιολικά πάρκα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων στους καταναλωτές ρεύματος