Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κλιμακώνονται οι σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστίνης μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Νετανιάχου

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, μετά την εμπρηστική δήλωση Νετανιάχου ότι εάν εκλεγεί θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Βόρεια Νεκρή Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι σειρήνες ήχησαν στο κιμπούτς Γιαντ Μορντεχάι και στο μοσάβ (συνεταιριστική αγροτική κοινότητα) Νετίβ Χασάρα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πού ακριβώς έπεσαν οι ρουκέτες. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας επλήγησαν από πυρά ενός ισραηλινού άρματος.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι βομβάρδισε θέσεις της Χαμάς μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την οργάνωση. «Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 15 τρομοκρατικούς στόχους στη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων και ένα εργαστήριο κατασκευής όπλων, στόχους των ναυτικών δυνάμεων και μια σήραγγα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις» με την ανακοίνωση να καταλήγει ότι ο στρατός θα συνεχίσει να θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς για όλα όσα προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο μία ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ισραηλινού πρωθυπουργού  Μπενιαμίν Νετανιάχου στη πόλη Ασντόντ, σημειώθηκε άλλη μια παρόμοια επίθεση. Το βράδυ της Τρίτης ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική συγκέντρωση ο Νετανιάχου. Ο στρατός, σε μια λακωνική ανακοίνωση, ανέφερε ότι δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του προεκλογικής ομιλίας, άφησε αιχμές εναντίον της Παλαιστίνης, διατυμπανίζοντας ότι μετά το πέρας των εκλογών και εφόσον επανεκλεγεί, θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Βόρεια Νεκρή Θάλασσα στο Ισραήλ. Αυτές οι καυστικές δηλώσεις φαίνεται να εξόργισαν τους Παλαιστινίους, οι οποίοι προφανώς αντέδρασαν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχαμάντ Σταγιέχ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Επιπλέον η  εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Ενώ ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και του Τραμπ.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε μια συγκρουσιακή συνύπαρξη με 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.