Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε από το Κογκρέσο ο αμυντικός προϋπολογισμός – Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γερουσία στις ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 το οποίο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream 2 και της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

83 βουλευτές της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στήριξαν τη νομοθεσία, παρά το κάλεσμα Τραμπ να ψηφίσουν κατά και τις απειλές του για βέτο. Μόλις 13 ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε το νομοσχέδιο με 335 ψήφους έναντι 78, με τους υπέρμαχους του νομοσχεδίου να εκφράζουν την ελπίδα ότι ο μεγάλος αριθμός θετικών ψήφων θα στείλει ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να αλλάξει στάση. Υπενθυμίζεται ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει βέτο, ωστόσο, η μεγάλη διαφορά ψήφων επιτρέπει την ανατροπή τυχόν τέτοιας κίνησης.

Μετά την έγκριση από τη Γερουσία, ο Τραμπ έχει 10 ημέρες για να αποφασίσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ή θα το απορρίψει (βέτο). Αν αρνηθεί να το εγκρίνει θα επιστρέψει στη Βουλή από όπου προέρχεται.

Το βέτο, ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Αν συμβεί αυτό, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να επιβληθούν μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: «Οι αμερικανικές κυρώσεις για τα S-400 θα γυρίσουν μπούμερανγκ»

Reuters: Η Ουάσινγκτον έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

ΗΠΑ: Με βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προβλέπει και κυρώσεις στην Τουρκία, απειλεί ο Τραμπ