Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Δημοσκόπηση Alcο: Διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ – Θετικοί οι πολίτες για την Ελληνογαλλική συμφωνία

υριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπραςυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

Διψήφιο προβάδισμα συνεχίζει να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 35% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24.9%, με τα δύο κόμματα να έχουν ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρίας. Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,4%. Το ΜέΡΑ25 καταγράφει ποσοστό της τάξης του 4,1%.

Αναφορικά με την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, οι πολίτες έχουν θετική άποψη σε ποσοστό 64% ενώ αρνητική άποψη σε ποσοστό 24%. Οι πολίτες εκφράζουν σχεδόν βεβαιότητα ότι η Γαλλία αν χρειαστεί θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση 40% απαντά «σίγουρα ναι» ενώ 32% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις 24% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι.

Αρνητική είναι η πλειοψηφία με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία. Το  55% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τυ στάση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 23% θετικά. Μάλιστα, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 κρίνει θετικά τη συμφωνία και αρνητικά την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καταψηφίσει στη Βουλή.

Το γεγονός ότι 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική ενώ 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να υπάρξει πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι καθώς το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

Στη δημοσκόπηση της ALCO καταγράφεται, τέλος η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, 68% απαντά «δύσκολα«, 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει« και μόλις 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα». Επιπλέον, 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης για απαλλακτικό βούλευμα Μανιαδάκη: Ο μάρτυρας στον οποίο στηρίξατε τις καταγγελίες εναντίον μου απαλλάχθηκε

Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ