Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Τα μικρά καλάθια κάνουν καλό

Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος

Ο Γκαίτε είχε γράψει ότι στην μετριοπάθεια βρίσκεται η υψηλή διανοητική ικανότητα. Όσοι σπεύδουν να πανηγυρίσουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καλά θα κάνουν να θυμηθούν αυτήν την ρήση.

Δεν υπάρχει διαφωνία για τις ευνοϊκές εξελίξεις. Η ανταπόκριση των οικονομικών παραγόντων στην κρίση της πανδημίας είναι εντυπωσιακή. Η σχεδόν χειρουργική ακρίβεια των μέτρων στήριξης επίσης. Και η επαναφορά της χώρας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων το ίδιο.

Ως εκ τούτου, είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη η αισιοδοξία. Έχει στέρεες βάσεις. Ταυτόχρονα, όμως, βαθιές ρίζες έχουν τα προβλήματα που δεν έχουμε επιλύσει. Και ορατοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Στην λογική αυτή, εξάλλου, φαίνεται να κινούνται δύο σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής, ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο Τάκης Κορλίρας, ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Μία πρόχειρη ανάγνωση της ειδησιογραφίας εύκολα πείθει για την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση. Δηλαδή να έχουμε plan B.

Για παράδειγμα:

Ο κατάλογος δεν εξαντλείται. Οφείλουμε, όμως, να μετριάσουμε την αισιοδοξία μας, να την φέρουμε σε πιο ρεαλιστικά πλαίσια. Είναι κατανοητή η ψυχολογική ανάγκη να αισθανόμαστε ότι οι εφιάλτες της δεκαετούς κρίσης 2009-2019, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και της πανδημίας 2020-2021 πέρασαν.

Ακόμη κι αν ήταν αλήθεια, οι επιπτώσεις τους θα μας κατατρέχουν για καιρό ακόμη.

Γι’ αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι για τα άφθονα κεράσια που πολλοί υπόσχονται. Η μη εκπλήρωση προσδοκιών, εξάλλου, έχει και πολιτικό κόστος. Το οικονομικό επιτελείο Χρήστου Σταϊκούρα – Θόδωρου Σκυλακάκη έχει δείξει θαυμαστή αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια.

Ας την χρησιμοποιήσουν όλοι οι υπεύθυνοι ως οδηγό.

Διαβάστε επίσης:

Εισφορές σε είδος και διαφθορά

Η άλλη πλευρά της συμφωνίας με την Γαλλία