Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Η παγκοσμιοποίηση είχε ήδη τελειώσει από το 2008

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Μετά την πανδημία ακολούθησε μεγάλη συζήτηση σε διεθνή κλίμακα για την επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης. Λογικά, το covid-19 είχε ενισχύσει τον προστατευτισμό και τον οικονομικό εθνικισμό και ταυτόχρονα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή μέσω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η υφέρπουσα υπόθεση ήταν πως μέχρι το 2019 τουλάχιστον η παγκοσμιοποίηση… βασίλευε περίπου ανενόχλητη. Η πανδημία, όμως, και στην συνέχεια ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας την εκτροχίασαν.

Πρόσφατο άρθρο του ΔΝΤ ρίχνει κρύο νερό στην θέση αυτή. Συγκεκριμένα, εξετάζοντας ιστορικά την πορεία της παγκοσμιοποίησης από την βιομηχανική επανάσταση και μετά,  ειδικά από το 1870 μέχρι το 2020, και χρησιμοποιώντας ως δείκτη το σύνολο των παγκόσμιων εισαγωγών και εξαγωγών εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει τα ακόλουθα αναμενόμενα και μη αναμενόμενα συμπεράσματα:

Το …κρύο νερό ακολουθεί, στην πέμπτη και τελευταία περίοδο, από το 2008 έως το 2020 όπου το μέγιστο στο οποίο είχε φτάσει η παγκοσμιοποίηση το 2008, γίνεται ένα πλατό. Πολύ απλά, δηλαδή, από το 2008 και μετά η παγκοσμιοποίηση δεν αυξάνεται πλέον αλλά παραμένει στο επίπεδα που έχει φτάσει ακριβώς πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/9.

Το ΔΝΤ αποκαλεί αυτήν την περίοδο slowbalization–  δηλαδή επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης. Το ερώτημα, πλέον είναι αν τα νέα στατιστικά δεδομένα θα δείξουν υποχώρηση της μετά το 2020—όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομολόγοι.

Το ενδιαφέρον του άρθρου εστιάζεται ακριβώς στο γεγονός ότι αντίθετα με την επικρατούσα θέση, η παγκοσμιοποίηση είχε ήδη πλαφονάρει από το 2008. Γεγονός που εξηγεί και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν σε όλη αυτήν την περίοδο. Κι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το παγκόσμιο, ανεξάρτητο, ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν δημιουργούσε πραγματική αξία – όπως δεν δημιουργεί και σήμερα.

Είναι πολύ πιθανό ότι, με βάση τις ιστορικές εξελίξεις, έχουμε ήδη μπει σε περίοδο αντίστοιχη αυτής του Μεσοπολέμου – με εξοπλισμούς, προστατευτισμό, γεωπολιτικές συγκρούσεις, αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ανόδου των πολιτικών άκρων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η τρέχουσα περίοδος θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτήν του Μεσοπολέμου;

Διαβάστε επίσης

Στην παγκόσμια αναταραχή η αντιπολίτευση ομφαλοσκοπεί τραγικά