Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Χρονικό προαναγγελθέντος προβλήματος

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Απορώ για την έκπληξη που εκδηλώθηκε όταν γράφτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν είχε αναγγελθεί η επιτυχία της χώρας μας σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που της αναλογούσαν και ιδιαίτερα το εκτεταμένο μέγεθος των χορηγήσεων, η στήλη είχε επισημάνει ακριβώς τον κίνδυνο της δυσκολίας στην απορρόφηση.

Ειδικότερα, είχαν αναφερθεί τρεις σοβαροί κίνδυνοι: η καθυστέρηση που μπορεί να επιφέρει η ελληνική γραφειοκρατία (29/5/2021) η ξεπερασμένη για τους σύγχρονους καιρούς μας προσέγγιση των τραπεζών στην χρηματοδότηση, που δεν θα ευνοήσει τις ιδέες αλλά την σιγουριά και η πιθανώς φτωχή ποιότητα βιαστικά ετοιμασμένων προτεινόμενων επενδύσεων.

Σε άλλο άρθρο (12/1/2022) η στήλη είχε επισημάνει ότι οι προτάσεις επικεντρωνόντουσαν κυρίως στην βελτίωση της υπάρχουσας παραγωγικής δομής και ότι ήταν αναλογικά μικρά τα ποσά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τα στοιχεία  που μόλις δημοσιεύτηκαν επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις: υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων – ακόμη και των χορηγήσεων – οπότε βάσιμα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η δημόσια διοίκηση και η ποιότητα των προτάσεων αποδείχτηκαν για μία ακόμα φορά ελλειμματικές.

Η μερική ανάλυση των προτάσεων επίσης επιβεβαιώνει ότι ουσιαστικά δεν επιδιώκεται αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο. Διότι, μπορεί μεγάλο μέρος της αιτούμενης επένδυσης να αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά η συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Εξάλλου, τα μεγέθη οφείλουν να εκτιμηθούν σε συνδυασμό με την ανεξάρτητη διαπίστωση εκθέσεων της Ε.Ε. και του ΙΟΒΕ που επισημαίνουν ακριβώς την χαμηλή παραγωγικότητα και τον αδύναμο ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης της χώρας μας, οπότε και την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις, παράλληλα, με επίκεντρο την κλιματική κρίση οφείλουν να μας προβληματίσουν πραγματικά, σοβαρά, σε βάθος για την εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής και την υπερβολική ανάπτυξη του τουρισμού. Η κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τέλος, θα όφειλε να είχε χτυπήσει χίλια καμπανάκια για την τεράστια σημασία που δίνουμε και τα λάθη πολιτικής και διαχείρισης που κάνουμε στον τομέα του real estate.

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έχει απορρίψει αρκετές προτάσεις – έχοντας κατά περίπτωση ακόμη και χάσει την ψυχραιμία του μπροστά στην χαμηλή ποιότητα που αντίκρυσε.

Για τον ρόλο των τραπεζών, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες: άλλες έχουν τολμήσει, άλλες όχι. Αναμενόμενο κι αυτό. Γεγονός είναι, όμως, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αναπόφευκτα περισσότερες επιτυχίες από τις μικρές.

Στις 29/5/2021 η στήλη είχε προτείνει να υπαχθούν όλες οι προτάσεις προς το Ταμείο Ανάπτυξης σε ειδικό νομικό καθεστώς αντίστοιχο με εκείνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η πρόταση παραμένει επίκαιρη – ακόμη και σήμερα.

Προτείνεται επιπλέον να ιδρυθεί μία ειδική γραμματεία, από τα σπλάχνα του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων, παιδείας και περιβάλλοντος και ενέργειας με την συμπαράσταση φορέων του ιδιωτικού τομέα που έχουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία με στόχο την άμεση δημιουργία ενός πλαισίου αξιολόγησης έναντι του οποίου θα  επανεξεταστούν και επανακριθούν όλες οι προτάσεις που δεν έχουν σταλεί στην Ε.Ε. καθώς και εκείνες που μας έχουν επιστραφεί για επαναξιολόγηση.

Η θετική δημοσιονομική επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κινδυνεύει. Η θέση της χώρας σε περιβάλλον πολυκρίσεων είναι αυτή που κινδυνεύει.

Διαβάστε επίσης

ΟΔΔΗΧ: Με το βλέμμα στην δεκαετία του 2030