Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Aegean, Cenergy, ΔΕΗ, Mytilineos, Fourlis, EXAE, ΕΛΠΕ, TΕΡΝΑ Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης

Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance

Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance

Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης δεικτών – μετοχών με το κλείσιμο της 20-01-23

Γενικός Δείκτης

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 921 μονάδων και του ΕΜΑ50.

Ο ΓΔ αντέδρασε ανοδικά μετά την έντονη διόρθωση και ανέκτησε το επίπεδο των 971 μονάδων και προς το παρόν επιβεβαίωσε ότι η διορθωτική κίνηση ήταν τεχνικού χαρακτήρα και αποτέλεσμα της έντονης ανοδικής κίνησης που προηγήθηκε χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις. Δεν υπάρχει αλλαγή στην τεχνική εικόνα ενώ διατηρείται η ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση.

FTSE25

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 2229 μονάδων και του ΕΜΑ50.

Αντίστοιχη με αυτή του ΓΔ είναι και η τεχνική εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ανέκτησε οριακά το επίπεδο των 2376 μονάδων χωρίς άλλη αλλαγή στην τεχνική εικόνα. Διατηρείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

ΔΤΡ

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 633 μονάδων (κλείσιμο).

Καμία αλλαγή στην τεχνική εικόνα δεν υπάρχει και για τον τραπεζικό δείκτη.  Παραμένει ενεργός ο μεσοπρόθεσμος ανοδικός σχηματισμός διπλού πυθμένα που έχει στόχο στις 760 μονάδες .

Aegean (ΑΡΑΙΓ)

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 5,29€ (κλείσιμο).

Διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση η μετοχή η οποία κατάφερε στο υψηλό ημέρας να πετύχει ξανά νέο υψηλό 120 ημερών στα 5,92€. Παραμένει ενεργός ο σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ που έχει στόχο στα 6,04€

CENERGY (CENER)

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ γίνεται καθοδική, με διάσπαση  των 3,01€ (κλείσιμο).

Η μετοχή διατηρεί την ανοδική τάση ενώ η τιμή της παραμένει πολύ κοντά στο υψηλό 120 ημερών (3,42€). Παραμένει ενεργός ο μεγάλος σχηματισμός διπλού πυθμένα που έχει ανοδικό στόχο στα 3,57€.

ΔΕΗ

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 6,50€ (κλείσιμο).

Η μετοχή διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Παραμένει ενεργός ο ανοδικός σχηματισμός διπλού πυθμένα όπως και ο ανοδικός στόχος στα 7,80€. Την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να πετύχει νέο υψηλό 120 ημερών στα 7,40€ από όπου ξεκίνησε μια διορθωτική κίνηση τεχνικού χαρακτήρα προς το παρόν αφού δεν έχει απειλήσει την διάσπαση του ΕΜΑ50.

Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των  7,76€ (κλείσιμο).

Επιβεβαιώθηκε η ενεργοποίηση του καθοδικού σχηματισμού διπλής κορυφής που έχει καθοδικό στόχο στα 6,78€ και συνεχίστηκε η καθοδική κίνηση εκτός της συνεδρίασης της Παρασκευής που έφερε μια μεγάλη ανοδική αντίδραση και ανάκτηση της στήριξης στα 7,20€. Δεν υπάρχει προς το παρόν θετική σηματοδότηση.

EXAE

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 3,08€ (κλείσιμο).

Επιτεύχθηκε ο στόχος (3,58€)  του ανοδικού σχηματισμού διπλού πυθμένα με ταυτόχρονη επίτευξη νέου υψηλού 120 ημερών (3,595€) ενώ ενεργοποιήθηκε αυτόματα ένας μεγαλύτερος ανοδικός σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ ο οποίος έχει στόχο στα 3,89€. Πιθανά εμπόδια στην ανοδική κίνηση μέχρι τον στόχο είναι οι ενεργές αντιστάσεις (3,60€, 3,84€). Από την επαφή με την πρώτη άρχισε μια μικρή προς το παρόν διόρθωση (τεχνικού χαρακτήρα) που δεν επηρεάζει την τεχνική εικόνα.

Fourlis (ΦΡΛΚ)

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 3,25€.

Η μετοχή συνέχισε ανοδικά «σβήνοντας» την διόρθωση της Πέμπτης. Η τιμή της παραμένει πολύ κοντά στο υψηλό 120 ημερών (3,63€). Παραμένει ενεργός ο σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ και ο ανοδικός στόχος που βρίσκεται στα 4,00€.

Mytilineos (ΜΥΤΙΛ)

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 19,78€ (κλείσιμο) και του ΕΜΑ50

Η μετοχή συνεχίζει τον ανοδικό «καλπασμό» της τιμής της. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πέτυχε ξανά νέο υψηλό 120 ημερών (22,42€). Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σηματοδότηση για τερματισμό της ανόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ)

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ γίνεται καθοδική με διάσπαση των 3,94€ (κλείσιμο).

Μετά την υπέρβαση του ΕΜΑ200 η μετοχή συνέχισε ανοδικά και έφτασε ακριβώς στο όριο αλλαγής της μακροπρόθεσμης προοπτικής της που είναι τα 4,50€. Αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να δώσει κλείσιμο ψηλότερα από αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια πέρασε σε μια έντονη διόρθωση που έφερε την απώλεια της στήριξης του ΕΜΑ200. Δεν αποκλείεται με τη στήριξη του ΕΜΑ50 να υπάρξει ακόμη μία προσπάθεια να οδηγηθεί η τιμή της μετοχής ψηλότερα από τα 4,50€, ώστε να αλλάξει πλήρως την τεχνική της εικόνα και να τεθεί ανοδικός στόχος ψηλότερα από τα 5,5€.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ)

 

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 20,94 και σε καθοδική με διάσπαση του ΕΜΑ50.

Η μετοχή πέρασε σε μια διορθωτική κίνηση και ολοκλήρωσε ένα τοπικό σχηματισμό διπλής κορυφής που έχει καθοδικό στόχο στα 19,50€. Ο καθοδικός στόχος δεν βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά και δεν θα είχε καμία τεχνική σημασία τυχόν επίτευξή του αν αυτό δεν θα συνδυαζόταν με την διάσπαση του ΕΜΑ50. Έτσι παρά το μικρό μέγεθος του σχηματισμού τυχόν επίτευξη του στόχου μπορεί να σηματοδοτήσει τον τερματισμό της ανόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

DAX

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 13924 μονάδων (κλείσιμο).

Ο δείκτης μετά τη σαφή στήριξη που βρήκε στο επίπεδο των 13910 μονάδων με την βοήθεια των ΕΜΑ50- ΕΜΑ200 αντέδρασε ανοδικά και με ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων πέτυχε τον στόχο του σχηματισμού ανάποδου ΩΚΩ στις 15100 μονάδες ενώ συνέχισε ανοδικά επιτυγχάνοντας νέο υψηλό 120 ημερών στις 15270 μονάδες. Ακολούθησε μια μικρή διόρθωση – αποφόρτιση όπως ήταν αναμενόμενο η οποία δεν επηρεάζει προς το παρόν την τεχνική εικόνα.

Dow Jones

 

 Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 32875 μονάδων (κλείσιμο).

Ο δείκτης μετά την υπέρβαση των 34152 μονάδων δεν κατάφερε να συνεχίσει ανοδικά και σημείωσε μια απότομη διόρθωση που έφερε για μια συνεδρίαση την τιμή του χαμηλότερα του ΕΜΑ50. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ανέκτησε τον ΕΜΑ50 διατηρώντας την ανοδική τάση. Το σημαντικότερο στοιχείο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση της στήριξης των ΕΜΑ50 και ΕΜΑ200.

Ευρώ-Δολάριο

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 1,052$ και  του ΕΜΑ50 (κλείσιμο).

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της τιμής του € έναντι του $ με ενδιάμεσες μικρές και «ανώδυνες» διορθώσεις. Την περασμένη εβδομάδα επιτεύχθηκε νέο υψηλό 120 ημερών στα 1,089$. Δεν υπάρχει σηματοδότηση αντιστροφής προς το παρόν.

WTI

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 73,38$ (κλείσιμο).

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει στην γενική καθοδική του κατεύθυνση* με μικρές ή μεγαλύτερες ανοδικές αντιδράσεις όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το νέο στοιχείο είναι ότι με την πρόσφατη διακύμανση της τιμής ολοκληρώθηκε ένας αντιστρεπτικός σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ που έχει ανοδικό στόχο στα 94$. Αν επιβεβαιωθεί ο σχηματισμός αυτός (με συνέχιση της ανοδικής κίνησης πάνω από τον ΕΜΑ200 θα είναι ένα πρώτο βήμα αντιστροφής της γενικής καθοδικής κατεύθυνσης.

*Η γενική κατεύθυνση παραμένει καθοδική όσο παραμένει ενεργός ο μακροπρόθεσμος σχηματισμός διπλής κορυφής (δεν φαίνεται στο διάγραμμα) όπως και ο καθοδικός στόχος στα 57$.

JPMORGAN

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 130,7$.

Η μετοχή έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα (13/1) με μια εντυπωσιακή ημερήσια διακύμανση με πολύ αρνητικό άνοιγμα και κλείσιμο πολύ κοντά στο νέο υψηλό 120 (143,5$) ημερών που πέτυχε. Όπως είχε επισημανθεί η υπόψη διακύμανση μπορεί να είχε φέρει νέο υψηλό χρειαζόταν όμως αρκετή προσοχή καθώς αρκετές φορές εμφανίζεται σε χρηματιστηριακές κορυφές. Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να ακολουθήσει διόρθωση η οποία ακόμη θεωρείται τοπική και δεν έχει λάβει μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά.

PFIZER

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 51,8$ (κλείσιμο)

Επιβεβαιώθηκε η επίτευξη του στόχου (55,3$) του ανοδικού σχηματισμού ανάποδου ΩΚΩ στο υψηλό στα 54,93$ αφού η εγγύτητα αυτού στον ανοδικό στόχο και η ένταση της διόρθωσης που ακολούθησε δεν αφήνουν αμφιβολίες. Η διόρθωση συνεχίζεται αφού η στήριξη στα 46,5$ όπου και η μετοχή βρήκε μια πρόσκαιρη ισορροπία δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιστροφή με αποτέλεσμα η τιμή να φτάσει χαμηλότερα και από την επόμενη στήριξη στα 45,7$. Δεν υπάρχει σηματοδότηση για τερματισμό της διόρθωσης.

TESLA

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 133,42$ (κλείσιμο) και του ΕΜΑ50.

Η μετοχή αφού πέτυχε νέο χαμηλό 120 ημερών στα 101,8$ αντέδρασε ανοδικά. Η ανοδική αντίδραση συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι βρέθηκε το επίπεδο ισορροπίας λίγο πάνω από τα 100$ για να εκδηλωθεί η προσπάθεια τερματισμού της καθοδικής κίνησης. Ολοκληρώθηκε ο μικρός αντιστρεπτικός σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ που βρισκόταν υπό κατασκευή και έτσι έχει ενεργοποιηθεί ανοδικός στόχος στην περιοχή που τώρα βρίσκεται ο ΕΜΑ50. Ακόμη και αν η τιμή της μετοχής φτάσει να υπερβεί τον ΕΜΑ50 δεν θα υπάρχει επιβεβαιωμένη σηματοδότηση οριστικής αντιστροφής της πορείας της μετοχής, θα έχει γίνει όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

UNITEDHEALTH

Ανάλυση με το κλείσιμο της 20/01/23

Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 532$ (κλείσιμο).

Η τεχνική εικόνα της μετοχής επιβαρύνθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα. Επιτεύχθηκε νέο χαμηλό 120 ημερών (474,7$) και επιβεβαιώθηκε η ενεργοποίηση δύο συνεχόμενων καθοδικών σχηματισμών διπλής κορυφής*. Ο καθοδικός στόχος του μικρότερου σχηματισμού (μωβ) βρίσκεται στα 444$ ενώ του μεγάλου σχηματισμού (κόκκινος) στα 417$.

* Ο συνδυασμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τριπλής κορυφής όμως είναι προτιμότερη η ανεξάρτητη εξέταση των δύο σχηματισμών δεδομένης της σχετικά μεγάλης απόστασης των γραμμών λαιμού που οδηγούν σε αρκετά διαφοροποιημένους καθοδικούς στόχους.

Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας