Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αψηφεί ξανά τις ΗΠΑ η Τουρκία: Θα διατηρήσουμε κανονικά τις εμπορικές μας σχέσεις με το Ιράν

Μια νέα διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Τουρκία καθώς η Άγκυρα δηλώνει πως δεν πρόκειται να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις στην αγορά ενέργειας με το Ιράν, παρά την επιστροφή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η Τουρκία, άλλωστε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας από το Ιράν και η Άγκυρα επιθυμεί να συνεχίσει τις αγορές φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, οποιοσδήποτε συνεργάζεται με το Ιράν δεν θα μπορέσει να κάνει εμπόριο με την Αμερική. Η Ουάσινγκτον θα ανανεώσει τις κυρώσεις της στον ενεργειακό τομέα κατά του Ιράν μετά την λήξη της «περιόδου παράτασης» των 180 ημερών, στις 4 Νοεμβρίου

Την ίδια ώρα η Άγκυρα έχει αποστείλει αντιπροσωπία στον Λευκό Οίκο. «Μια αντιπροσωπεία μας είναι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των κυρώσεων», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Dönmez στο τουρκικό κανάλι A-Haber.

Ο Dönmez σημείωσε ότι το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο της Τουρκίας λήγει το 2026. «Θα συνεχίσουμε αυτό το εμπόριο, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας στο σκοτάδι», είπε. Η Τουρκία αποκτά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Άγκυρα πρόκειται να αγοράσει 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τεχεράνη.

Ο Τούρκος υπουργός αποκάλεσε τις κυρώσεις «μονομερείς». «Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από αυτό. Διεξάγουμε νόμιμο εμπόριο εδώ» , είπε. «Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού επίσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Ιράν απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για συνομιλίες – Επανέρχονται οι αμερικανικές κυρώσεις