Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Απειλές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ και Ελλάδας: Θα αγοράσουμε περισσότερους S-400 αν δεν πάρουμε τα Patriot

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα στέλνοντας νέο μήνυμα στις ΗΠΑ για τους S-400 μετά και τη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν. Συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την απαίτηση των ΗΠΑ με νομοσχέδιο της Γερουσίας να δοθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε πως «αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τους πυραύλους Patriot θα αγοράσουμε περισσότερους S-400», αφήνοντας αιχμές τόσο κατά των Αμερικανών όσο και κατά της Ελλάδας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράλογη την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού του θέματος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ είχε ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot λέγοντας ότι «αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της».

Τέλος επισήμανε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, μέχρι να είναι η ίδια ικανή να κατασκευάσει το δικό της, αντί για το πρόγραμμα του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, αφήνοντας έκθετους τους Αμερικανούς.

Την ίδια ώρα πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η παράδοση συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να επισπευστεί και να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.

Η συμφωνία που έκλεισε η Άγκυρα με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού συστήματος έχει αναζωπυρώσει την ένταση στη σχέση της με τον Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Άγκυρας για τους S-400

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πενς σε Τουρκία: Επιλέξτε, ασφάλεια του NATO ή παράτολμες κινήσεις με S-400;

MH ΧΑΣΕΤΕ: H Τουρκία «βγάζει γλώσσα» στις ΗΠΑ για τους S-400! «Γιατί ανησυχείτε τόσο; Είμαστε σύμμαχοι!»