Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Βαθιά ύφεση και με τη «βούλα» της Eurostat

eurostat

Με ύφεση 7,9% έκλεισε το 4ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρωζώνης άγγιξε το 4,9%.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, η οποία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε απώλειες στο ΑΕΠ της κατά 9,1%.

Υπενθυμίζεται πως στο σύνολο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας άγγιξε το 8,2% καταγράφοντας την 3ην μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης το ΑΕΠ μειώθηκε 0,7%. Υψηλότερη τριμηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη σημείωσε μόνο το ΑΕΠ της Μάλτας (3,8%).

Δραματική μείωση στις ώρες εργασίας

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat έδειξε πως ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα, στον οποίο περιλαμβάνονται και όσων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας, μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Στην Ευρωζώνη, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση ενώ μειώθηκε 1,9% σε ετήσια βάση.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των ωρών εργασίας, η οποία στην Ελλάδα ήταν 9,8% σε ετήσια βάση και 4,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν 5,6% σε ετήσια βάση και 1,6% σε τριμηνιαία.

Eurostat: Η Ελλάδα την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Eυρωζώνη: Αύξηση 12,6% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο – Οριακά χαμηλότερα των προβλέψεων