Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Στο 3,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα (από 3,7% τον Δεκέμβριο) και στο 2,8% για την ευρωζώνη (από 2,9% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Στον κλάδο των τροφίμων διαπιστώθηκε ότι οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τροφίμων για τη Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,1% τον Ιανουάριο, από 7,6% που τον Δεκέμβριο. Αρνητικός είναι ο δείκτης για την ενέργεια.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερές σε σύγκριση με με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, σε σύγκριση με -6,7% τον Δεκέμβριο).

 

Οι χώρες με τον υψηλότερο και χαμηλότερο πληθωρισμό

Από τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τον Ιανουάριο, ξεχωρίζουν η Φινλανδία με 0,7% και η Ιταλία με 0,9%.

Αντίθετα, τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσιάζουν η Εσθονία με 5 %, η Κροατία με 4,8% η Αυστρία με 4,3% και η Σλοβακία επίσης με 4,3%.

Διαβάστε επίσης

ΣΕΒ: Οι 9 στοχευμένες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του ψηφιακού βηματισμού της χώρας