Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Στα ίδια επίπεδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

δεικτης

Αμετακίνητος αποτυπώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) στην Ελλάδα για τον μήνα Μάρτιο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της επιχειρηματικής και καταναλωτικής έρευνας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, παρά τη σταθερότητα που επέδειξε στη χώρα μας, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε σε Ευρωζώνη και ΕΕ.

Σε αριθμούς, στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες, όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 105,5 από 106,2 μονάδες και στην ΕΕ  στις 105,0 από 105,4 μονάδες.

Η διαμόρφωση του δείκτη ESI στην Ελλάδα επηρεάσθηκε θετικά από την αύξηση της εμπιστοσύνης στους τομείς:

Αρνητικά επηρεάσθηκε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (στις -2,3 από -1,2 μονάδες) και το λιανικό εμπόριο (στις 7,4 από 13,3 μονάδες).

Η υποχώρηση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντικά χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας και, σε μικρότερο βαθμό, των υπηρεσιών, ενώ η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές και παρέμεινε σταθερή μεταξύ των καταναλωτών.

Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο ESI ενισχύθηκε σημαντικά στην Ισπανία (+2,3 μονάδες), ενώ υποχώρησε πολύ στη Γερμανία (-1,8 μονάδες) και στην Ολλανδία (-1,3 μονάδες) και παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στη Γαλλία (+0,2 μονάδες) και στην Ιταλία (-0,2 μονάδες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Amber Capital: «Ευκαιρία η Ελλάδα, μακάρι να υπήρχαν κι άλλες μετοχές για να επενδύσουμε»