Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 5,8% τον Φεβρουάριο, στο 6,3% στην Ελλάδα

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Στο 5,8% τον Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατάγραψε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο στο 5,8%, σύμφωνα με τη Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έσπασε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο φτάνοντας το 5,8% λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat.

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,1%, που ήταν και τότε το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία από τον Ιανουάριο 1997 που άρχισε να καταγράφεται αυτός ο δείκτης για τις 19 χώρες που είχαν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Από τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός καταγράφει κάθε μήνα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σημειώθηκε στην ενέργεια (+31,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από ετήσια αύξηση 28,8% τον Ιανουάριο) και στα τρόφιμα (+4,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από ετήσια αύξηση 3,5% τον Ιανουάριο).

Ανά χώρα, ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Λιθουανία (13,9%) και στην Εσθονία (12,4%), ενώ ο μικρότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στη Γαλλία (4,1%) και σε Φινλανδία, Μάλτα (4,3%).

Στο 6,3% εκτιμά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα η Eurostat, από 5,5% τον Ιανουάριο, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 6,3% το Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,8% από 5,1% τον Ιανουάριο.

«Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% έναντι 2,3% τον Ιανουάριο)» σχολιάζει η Eurostat.

 

Διαβάστε επίσης

Πληθωρισμός: Ένα πρόβλημα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα