Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Σε μείωση των επιτοκίων για τέταρτη φορά φέτος προχωράει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Στη μείωση των επιτοκίων κατά 150 με 250 μονάδες για τέταρτη φορά φέτος ενδέχεται να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία (TCMB), κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του έτους.

Ήδη από τον Ιούλιο, η TCMB μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, σε τρεις συνεδριάσεις κατά 1.000 μονάδες βάσης, από 24% σε 14%.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, το βασικό μέσο χρηματοδότησης στις 250 μονάδες βάσης σε 14%, από 16,5%, επεκτείνοντας έναν κύκλο χαλάρωσης, επωφελούμενη από τη σχετικά σταθερή τουρκική λίρα. Η προσδοκία της αγοράς για τη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι να μειωθούν τα επιτόκια σε 12% ή 12,5%.

Ο διευθυντής της Medley Global Advisors, Nigel Rendell, επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια σε 12% με μείωση κατά 200 μονάδες βάσης, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να φέρει τα επιτόκια κάτω από το 12% στα μισά του επόμενου έτους.

Ο Piotry Matys, υπεύθυνος στρατηγικής forex στις αναδυόμενες αγορές για την Rabobank, στην πρόβλεψή του είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη στο 12,5%, με μια περικοπή 150 μονάδων βάσης, καταγράφοντας μια συνολική περικοπή 1.150 μονάδων βάσης το 2019.

Πρόσθεσε ότι η περικοπή κατά 1,5% θα είναι μια προσεκτική προσέγγιση από την κεντρική τράπεζα και μια περικοπή κατά 2% θα καταστήσει την τουρκική λίρα πιο ευάλωτη σε εικασίες, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τουρκική οικονομία.

Η Ανώτερη οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Commerzbank, Tatha Ghose, όπως και ο Matys, αναμένει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης στο 12,5%.