Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Παραγράφηκαν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις-Ποιοι τη γλίτωσαν

κατασχέσεις

Στο χρονοντούλαπο των Εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων «μπήκαν» χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, καθώς, ύστερα και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η Εφορία δεν πρόλαβε να τις ελέγξει. Πρόκειται για υποθέσεις από το 2002 έως και το 2012, οι οποίες πλέον τίθενται στο αρχείο, εφόσον οι αρχές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον φορολογικό έλεγχο.

Κανονικά, η παραγραφή των συγκεκριμένων υποθέσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά στην ουσία ο χρόνος παραγραφής είναι 11 Δεκεμβρίου, καθώς οι φορολογικές αρχές οφείλουν να στείλουν στον ελεγχόμενο φορολογούμενο το φύλλο ελέγχου, 20 μέρες πριν, έτσι ώστε να έχει στη διάθεσή του 20 μέρες προκειμένου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Δηλαδή, στην πενταετία, η δεκαετία ή 15ετία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή για να ελέγξει τον φορολογούμενο, περιλαμβάνει και το 20ημερο για την κοινοποίηση του φύλλου ελέγχου.

Στην ουσία όσοι δεν έλαβαν μέχρι και χθες φύλλο ελέγχου με τις διαπιστωτικές παραβάσεις, κηρύσσονται «αθώοι» για πιθανές φορολογικές παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν σε διάστημα από 5 μέχρι και 15 χρόνια πριν.

Αναλυτικά μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους της ΑΑΔΕ οι υποθέσεις που παραγράφηκαν είναι οι ακόλουθες:

Οι παραπάνω υποθέσεις μπορούν να ξανανοίξουν, μόνο για την ανακάλυψη από τη εφορία συμπληρωματικών στοιχείων, τα οποία επεκτείνουν την παραγραφή στη δεκαετία. Όμως στα συμπληρωματικά στοιχεία που μπορεί να ζητήσει η εφορία δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή τα εμβάσματα που «έφυγαν» από ελληνικές τράπεζες. Στα «συμπληρωματικά» στοιχεία εντάσσονται μόνο οι καταθέσεις στο εξωτερικό και τα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς παραγραφή 3.979 υποθέσεις μεγαλο-φοροφυγάδων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς χιλιάδες επιχειρήσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα και ΦΠΑ λόγω παραγραφής