Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Νέα «παράπονα» από Βρυξέλλες για την Kυβέρνηση: Η Ελλάδα καθυστερεί τα προαπαιτούμενα

Βρυξέλλες

Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών

Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα δέχεται την κριτική των Ευρωπαίων δανειστών για την καθυστέρησή της στην εφαρμογή των μετα-προγραμματικών της υποχρεώσεων.

«Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων, όλοι το γνωρίζουν αυτό», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς ανωνυμίας,  σε ενημέρωση για την προσεχή σύνοδο του Eurogroup του Φεβρουαρίου σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Όπως, ωστόσο, ξεκαθάρισε η απόφαση για την Ελλάδα και για την εκπλήρωση των εν λόγω προαπαιτούμενων θα ληφθεί έναν μήνα μετά, στη σύνοδο του Μαρτίου.

Ελλάδα και η Ιταλία δεν βρίσκονται στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Βρυξέλλες ανησυχούν τόσο για την εκτέλεση των προαπαιτουμένων όσο και για την ταχύτητα εφαρμογής τους. Η καθυστέρηση μάλιστα στενεύει τα χρονικά περιθώρια που έχει για να δράσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να καταφέρει την εκταμίευση της δόσης ύψους 750 εκατομμυρίων, που συνδέονται με τα κέρδη των ομολόγων ANFA και SMPs. Η τελική εκταμίευση θα κριθεί από την έκθεση που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και θα θέσει υπόψη των υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου.

Το κύριο θέμα του Eurogroup της Δευτέρας θα είναι η προετοιμασία για τις αποφάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης, ορίζοντας της οποίας είναι ο Ιούνιος του 2019. Θα ελεγχθούν επίσης οι μεταπρογραμματικές οικονομίες Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και θα ακολουθήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου μέλους στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βαρύ κλίμα στο EuroWorking Group: Παράπονα για προαπαιτούμενα, α΄ κατοικία και κατώτατο μισθό