Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Νέα μείωση 1% στον πληθωρισμό χονδρικής στην ευρωζώνη

Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

Συνεχίζονται τα θετικά νέα για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς μετά την απροσδόκητη μείωση των τιμών καταναλωτή χτες στο 2,4% ετησίως ακολούθησαν σήμερα στην ίδια κατεύθυνση και οι τιμές παραγωγού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές χονδρικής παρουσίασαν μείωση κατά 1% στη σύγκριση Φεβρουαρίου – Ιανουαρίου, μετά τη μείωση κατά 0,9% που είχε σημειωθεί τον μήνα που είχε προηγηθεί.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν μειωμένος κατά 8,3% τον Φεβρουάριο, μετά τη μείωση κατά 8% του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν λίγο πιο αισιόδοξη σε ετήσιο επίπεδο καθώς περίμεναν να δείξει η μέτρηση -8,7%, αλλά με χαμηλότερη μείωση μηνιαία κατά 0,7%.

Για την Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 6,3% ετησίως τον Φεβρουάριο, αλλά με μηνιαία μείωση κατά 1,6%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, στο λεγόμενο δομικό μέρος του ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε μείωση 1,5% ετησίως με μικρή αύξηση 0,1% στον μήνα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά 8,1% και κατά 0,9% μηνιαίως.

Όπως έδειξαν οι επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, η μεγάλη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη προέρχεται από την πτώση των τιμών της ενέργειας που ήταν μειωμένες τον Φεβρουάριο κατά 21,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 3,5% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% μηνιαίως, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,1% και των μη διαρκών κατά 1,4%.

Στις ανά χώρες μετρήσεις, μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στην Σλοβακία με -25,5%, στην Ιρλανδία -24,2% και στην Ιταλία με -14,2% ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο με +17,2% και στην Μάλτα με +0,7%.

Διαβάστε επίσης:

Apple: Είναι η «οικιακή ρομποτική» το επόμενο μεγάλο βήμα; – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επενδυτές

ΒΕΘ: Δημιούργησε πλατφόρμα αναζήτησης εργαζομένων-θέσεων εργασίας

Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύργους: Θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια