Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Moody’s για Ελλάδα: Απαραίτητο ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα μας για την Ελλάδα. Οι εκλογές και οι αλλαγές κυβέρνησης δεν μπορούν από μόνες τους να δρομολογήσουν ή να αποτελέσουν κριτήριο για τις επόμενες αξιολογήσεις. Αυτό στο οποίο θα εστιάσουμε είναι η οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, αναφέρει, σε δηλώσεις της στη Realnews, η Κατρίν Μιλμπρόνερ, αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s.

Η κ. Μιλμπρόνερ διευκρινίζει επίσης ότι «δεν είναι ο ρόλος μας να κάνουμε συστάσεις για την πολιτική που θα εφαρμοστεί», αλλά επισημαίνει ότι αυτό που θα συνεχίσει να είναι σημαντικό από πιστοληπτικής σκοπιάς είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου σχεδίου οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και η τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από τη νέα κυβέρνηση.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι το φορολογικό σύστημα, όπου ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, και, φυσικά, οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Επίσης – υπογραμμίζει – απαιτείται ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι που θα θεωρηθεί πολύ θετικό σημάδι για την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης, η αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι το βασικό σενάριο του οίκου εξακολουθεί να είναι για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, οι δεσμεύσεις/εξαγγελίες για σημαντικές δαπάνες τόσο νωρίς εντός του έτους συνεπάγονται κινδύνους για την επίτευξη του στόχου.

«Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους πιστωτές», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά την ανατροπή μεταρρυθμίσεων ή τη σημαντική αποδυνάμωση της δημοσιονομικής πολιτικής».