Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

«Μάχη» για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ – Τα 22 προαπαιτούμενα που θα «τσεκάρουν» οι θεσμοί στις 10 Οκτωβρίου

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλά σε συνέντευξη Τύπου

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

Ένα γεμάτο 20ήμερο έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα πρέπει να έχει τρέξει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα για την έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθούν τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFA’s και SMP’s), ύψους 748 εκατ. ευρώ και τα οποία προορίζονται για τη μείωση του χρέους.

Τα 22 προαπαιτούμενα

Ο έλεγχος των θεσμών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, στο οποίο έχουν ενταχθεί όλες οι χώρες που είχαν βρεθεί σε μνημονιακό καθεστώς. Το αποτέλεσμα της έκθεσής τους θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει εκπληρώσει 22 προαπαιτούμενα έως το τέλος Οκτωβρίου. Κάποια απ’ αυτά αποτελούν εκκρεμότητες ακόμα και από το 2019.

Όπως έχουν σημειώσει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η χώρα μας δεν είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει αυτά τα προαπαιτούμενα, καθώς έχει εξέλθει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, η μη εκπλήρωσή τους συνεπάγεται την απώλεια της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν θέλει να χάσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων ξεχωρίζουν:

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εκπληρωθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα, ενώ δίνεται «μάχη» για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.

Ο νέος προϋπολογισμός

Στις 3 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2023. Πρόκειται για την πλέον δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές αποκλίσεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανάλυση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία η τιμή του φυσικού αερίου στο τέλος Αυγούστου ήταν στα 320 – 340 ευρώ τη μεγαβατώρα και στις αρχές του μήνα βρέθηκε στα 220 – 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, μια διαφορά 3% – 4% του ΑΕΠ, ή κοντά στα 5,5 – 7 δις ευρώ.

Τις τελευταίες ώρες δε, η τιμή του έχει μειωθεί περαιτέρω κάτω και από τα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα. Φυσικά, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή τόσο μεγαλύτερες «ανάσες» δίνει στον προϋπολογισμό, ωστόσο η έντονη μεταβλητότητα δημιουργεί δυσκολία στον καθορισμό μιας «βάσης» υπολογισμού σε καίρια δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει ότι ο στόχος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνει στο 2% του και επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023. Επίσης, η βασική εκτίμηση είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα ξεπεράσει το 5%, αλλά για το 2023 δεν υπάρχουν ακόμη προβλέψεις, καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σημαντικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να καθοριστούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, για να υπάρχει όσο πιο ξεκάθαρη εικόνα γίνεται από τις διεθνείς εξελίξεις κυρίως στο ενεργειακό μέτωπο.

Θεωρείται βέβαιο επίσης, ότι τα στοιχεία και οι στόχοι θα τροποποιηθούν στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε επίσης

Πόσο κοστολογεί το πακέτο Τσίπρα το Υπουργείο Οικονομικών