Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Isabel Schnabel (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω παρά την ύφεση

Isabel Schnabel, Γερμανίδα οικονομολόγος και εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Isabel Schnabel, Γερμανίδα οικονομολόγος και εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τις δυσμενείς προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Isabel Schnabel.

Ενώ η νομισματική ένωση των 19 μελών μπορεί να μείνει στάσιμη αντί να διολισθήσει σε ύφεση, η Γερμανία είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει μια συρρίκνωση, επισήμανε η Schnabel στη γερμανική ιστοσελίδα t-online, την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός – ήδη ο υψηλότερος από τη δημιουργία του ευρώ και σχεδόν πέντε φορές από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%-, ίσως να μην έχει κορυφωθεί, τόνισε.

“Μια επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό”, επισήμανε. “Φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψη κατά την ρύθμιση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια”.

Καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον στόχο μεσοπρόθεσμα, “είναι ακόμη πιο σημαντικό” να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν στην ΕΚΤ και ότι οι αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν ξανά, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ ακολουθεί αυτό που ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα “μια λεπτή γραμμή”, καθώς οι αξιωματούχοι συμφωνούν στην ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού, αλλά κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις ήδη επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, εάν αυξήσουν πολύ ή πολύ γρήγορα τα επιτόκια.

Τα σχόλια της Schnabel έρχονται μετά την τελευταία κίνηση της Fed, η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη.

Καθώς απομένουν πέντε εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν την προτίμησή τους για την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

“Περιμένω ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση”, εκτίμησε η Schnabel. “Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αποφασίζουμε σε κάθε συνάντηση με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων”, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% μέχρι τον Μάιο

Goldman Sachs: Αυξάνει τις προβλέψεις της για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed