Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του μεταποιητικού δείκτη τον Ιανουάριο

Η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο, ενώ ένα μέτρο των τιμών που πληρώθηκαν από τα εργοστάσια για πρώτες ύλες και άλλες εισροές αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 10 χρόνια, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος.

Το ISM δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας μειώθηκε σε 58,7 τον περασμένο μήνα από 60,5 τον Δεκέμβριο. Μια τιμή πάνω από 50 δείχνει επέκταση στη μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,9% της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η μεταποίηση οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση αγαθών, όπως ηλεκτρονικών ειδών και επίπλων, καθώς το 23,7% του εργατικού δυναμικού εργάζεται υπό το καθεστώς τηλεργασίας λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, οι δαπάνες για βιομηχανικά προϊόντα μεγάλης διάρκειας μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο.

Με τη διανομή εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού που αναμένεται να διευρυνθεί και να επιταχυνθεί, οι δαπάνες για υπηρεσίες είναι πιθανό να αυξηθούν έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επιβράδυνση της παραγωγικής δραστηριότητας από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο δευτερεύων δείκτης των νέων εντολών του ISM έπεσε σε 61,1 τον περασμένο μήνα από 67,5 τον Δεκέμβριο. Τα εργοστάσια είδαν επίσης συγκράτηση στις παραγγελίες εξαγωγής.

Ο δείκτης απασχόλησης στην κατασκευή αυξήθηκε σε 52,6 από 51,7 τον Δεκέμβριο. Αυτό αυξάνει την ελπίδα για ανάκαμψη των προσλήψεων αυτό τον μήνα.