Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ξένοι πήραν το 76,3% από το επταετές ελληνικό ομόλογο των 2 δισ.

Wall Street

Οι ξένοι επενδυτές ήταν εκείνοι οι οποίοι απορρόφησαν το 76,3% της σημερινής έκδοσης  του επταετούς ομολόγου από το οποίο και αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα κατά τεκμήριο ποιοτικότερα χαρτοφυλάκια ήταν αυτά που απορρόφησαν την πλειοψηφία της έκδοσης αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα hedge funds που συμμετείχαν κατά 12,2%. Όλα αυτά, έρχονται να καταδείξουν με το πλέον παραστατικό τρόπο ότι παρά το αντίξοο περιβάλλον που κυριαρχεί στις αγορές λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό στοιχείο πήρε μόνο το 23,7% της έκδοσης, γεγονός που αντιστοιχεί σε 474 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισεκατομμυρίων. Από το ποσοστό αυτό περίπου το 20% αφορά τοποθετήσεις που έγιναν από ελληνικές τράπεζες.

Από τη συνολική κατανομή, τα χαρτοφυλάκια με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία πήραν το 31,1%, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς το 19,9%, η Γαλλία 8,2%, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία πήραν το 7,4% ενώ ποσοστό 5,4% της έκδοσης πήραν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης οι σκανδιναβικές χώρες απορρόφησαν το 3,2%, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πήρε το 0,6%.

Σε ότι αφορά την κατανομή κατά χαρτοφυλάκιο, στους Fund managers κατέληξε το 38,5%, τα ασφαλιστικά ταμεία πήραν το 14,1%, οι κεντρικές τράπεζες το 1,3% ενώ οι τράπεζες και τα private banking έλαβαν το 33,9% της έκδοσης, αφήνοντας το υπόλοιπο 12,2% στα hedge funds.

Το νέο επταετές ομόλογο εκδόθηκε με κουπόνι 2% ενώ η ετησιοποιημένη απόδοσή του  διαμορφώνεται στο 2,013% καθώς εκδόθηκε στο 99,916% της ονομαστικής του αξίας.