Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» του νέου ΕΝΦΙΑ – Οι τιμές σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο

Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών

Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών

Μεγάλες μειώσεις φόρου στο 80% των ιδιοκτητών ακινήτων προκύπτουν από το σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος φέτος θα είναι μειωμένος κατά επιπλέον 13%, πέραν του 22% που είχε εφαρμοστεί προ πανδημίας.

Το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, ένα ποσό το οποίο, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείο έχει βρεθεί από την καλύτερη πορεία της ανάπτυξης του 2021, κάτι που θα αποτυπωθεί σε λίγες εβδομάδες και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του περασμένου έτους.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν από την ΑΑΔΕ έως τα τέλη Απριλίου, με στόχο ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις από το Μάιο του 2022, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023.

Τα ακίνητα στην Ελλάδα κοστίζουν πλέον… 750 δις ευρώ!

Πάντως, πηγές του οικονομικού επιτελείου επεσήμαναν πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έχει οδηγήσει και σε αντίστοιχη άνοδο της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν εκτιμάται ότι η ακίνητη περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων ξεπερνά τα… 750 δις ευρώ, με περισσότερα από 450 δις ευρώ να ανήκουν σε νοικοκυριά.

Μείωση για 8 στους 10

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προέκυψαν από την άσκηση που πραγματοποίησε η 18μελής ομάδα του οικονομικού επιτελείου, η οποία είχε συσταθεί από το περασμένο καλοκαίρι για την αναπροσαρμογή του φόρου, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες:

Έξτρα φόρο ανά ακίνητο

Από φέτος ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μέχρι σήμερα επιβαλλόταν στο σύνολο της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη αν η αξία τους ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, από τον έξτρα φόρο απαλλάσσονται τα φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν ακίνητο έως 400.000 ευρώ.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θεωρούνται από τους κερδισμένους του νέου φόρου, καθώς ο «ειδικός φόρος» θα επιβάλλεται στο εξής ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης διέθετε ένα διαμέρισμα αξίας 200.000 ευρώ και ένα δεύτερο αξίας 60.000 ευρώ, μέχρι πέρυσι πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, θα πληρώσει μόνο τον κύριο φόρο, αφού κανένα από τα δυο ακίνητα δεν υπερβαίνει σε αξία τα 400.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει στα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και μάλιστα, χωρίς να αλλάξουν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου.

Διευρύνεται η έκπτωση φόρου

Αν και το οικονομικό κρατά σαν «επτασφράγιστο μυστικό» τις νέες κλίμακες του ΕΝΦΙΑ, ανακοινώθηκε πως η έκπτωση φόρου διευρύνεται, προκειμένου να ελαφρύνει τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, αυξάνεται στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας 733.000 φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ, κάτι που αφορά 400.000 φορολογούμενους.

Οι μεγάλοι «χαμένοι»

Η λογική του νέου ΕΝΦΙΑ αναφέρει πως μεγαλύτερο εκκαθαριστικό θα λάβουν οι ιδιοκτήτες, τα ακίνητα των οποίων βρίσκονται σε περιοχές που έως σήμερα δεν διέθεταν αντικειμενικές αξίες.

Για παράδειγμα, πολλές περιοχές στη Μύκονο (όπως ο Πλατύς Γιαλός), η Σαντορίνη, η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική ή σε σημεία «φιλέτα» της Ρόδου και της Πάτμου, ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει «φουσκωμένος», καθώς εκτιμάται πως έως σήμερα υποφορολογούνταν.

Για παράδειγμα:

Οι «κερδισμένοι»

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, μείωση του φόρου θα υπάρξει και σε περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή, η άνοδος στην τιμή ζώνης μιας περιοχής, δεν συνεπάγεται αυτόματα και μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα:

Διαβάστε επίσης

Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ με «κούρεμα» 13% – Αναλυτικά παραδείγματα

Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά κατά κύριο λόγο χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώμματα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 14,7% σημείωσαν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο, τον περασμένο Νοέμβριο