Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – θεσμών για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 120 δόσεις

Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών

Η έκθεση των θεσμών για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Νοέμβριο και θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Από “κόσκινο” αναμένεται να περάσει σήμερα και αύριο η πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα κλιμάκια των θεσμών πιάνουν δουλειά ενόψει της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Εκτιμάται ότι οι θεσμοί θα ασκήσουν πιέσεις για την ολοκλήρωση κάποιων εκκρεμοτήτων που έρχονται ως “ουρά” από τις προηγούμενες αξιολογήσεις κι αυτό γιατί η χώρα μας αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε 8 μήνες από τώρα, με αποτέλεσμα οι επόμενες επισκέψεις να είναι ελάχιστες.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η θέσπιση νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αρχή προμηθειών στην υγεία.

Τράπεζες και “κόκκινα” δάνεια

Ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών αποτελεί η μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και ο νέος Πτωχευτικός Νόμος. Στο τελευταίο μάλιστα, υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος και έχει να κάνει με τη δημιουργία του Ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης Ακινήτων ο οποίος όμως θα τεθεί σε λειτουργία το Πάσχα του 2022.

Τα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να εστιάσουν και στην επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, αλλά και στην εκκαθάριση των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη.

Οι σκέψεις για το νέο ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τα πρώτα αποτελέσματα της 18μελούς επιτροπής για τον σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ, με φόντο τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει αλλαγές στις κλίμακες και ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, με αποτέλεσμα η  φορολόγηση να μην γίνεται σε όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, αλλά να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που έχει πολύ υψηλή αξία.

Παράλληλα, αναμένεται να κλειδώσει και ο τρόπος είσπραξης του φόρου στα ακίνητα, καθώς ο σχεδιασμός αναφέρει πως τα νέα εκκαθαριστικά θα αποσταλούν τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί για πρώτη φορά το Μάρτιο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Νέα μέτρα για την ακρίβεια

Από την πλευρά της η Αθήνα εξετάζει την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω του κύματος ακρίβειας, κάτι που θα πρέπει να περάσει πρώτα από την κρίση των θεσμών. Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τους αποδείξει ότι τα… λεφτά υπάρχουν για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Με τα πρώτα στοιχεία του τουρισμού να δείχνουν… θετικές εκπλήξεις, το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να πείσει τους θεσμούς ότι θα μπορέσει να ανακοινώσει και νέες φοροελαφρύνσεις για το 2022, όπως επίσης να διανείμει και κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, σε κατηγορίες φορολογούμενων που δεν έχουν ενισχυθεί με κανέναν τρόπο, όπως πχ τους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ σε κυρία και επικουρική σύνταξη και δεν έλαβαν αναδρομικά στις αρχές του περασμένου έτους.

Η έκθεση των θεσμών για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Νοέμβριο και θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Το διπλό καμπανάκι της Κομισιόν για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση