Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Ουσιαστικό εργαλείο, με σημαντικές ελλείψεις» επισημαίνουν κατασκευαστικοί φορείς

αναπτυξιακη τραπεζα

Καλή χαρακτηρίζεται η κίνηση της δημιουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με σημαντικές ωστόσο ελλείψεις, όπως επισημαίνουν τρεις φορείς του κατασκευαστικού κλάδου, μέσω κοινής επιστολής, που απέστειλαν στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ι. Δραγασάκη και Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), το Σύνδεσμο Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) και το Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), οι οποίοι κατέγραψαν πέντε βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου ο νέος φορέας να αποτελέσει σημαντικό χρηματοδοτικό φορέα ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας:

Επιπλέον, οι φορείς επισημαίνουν ότι αποτελεί «κοινό τόπο» η ιδέα ότι η αναγκαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης νέου παραγωγικού μοντέλου, βασισμένου σε πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης μεταστροφής της, το οποίο θα ενισχύσει τις υποδομές, τις εξειδικεύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι αυτή η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο βασικούς άξονες δράσεων:

Την ίδια ώρα, σημειώνουν ότι μικρές χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, κ.ά., έχουν πετύχει εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας τους, εφαρμόζοντας στρατηγικές πολιτικές επέκτασης, αξιοποιώντας τα κονδύλια εξωτερικής βοήθειας, τόσο των Διεθνών Οργανισμών, όσο και των Οργανισμών παροχής εξωτερικής βοήθειας των χωρών τους.

Οι φορείς επεσήμαναν βασικές ελλείψεις στον υπάρχοντα σχεδιασμό

Με τα δεδομένα αυτά και βάσει των προτύπων αντίστοιχων χρηματοδοτικών φορέων του εξωτερικού, οι φορείς επισημαίνουν ελλείψεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης ή/και συμμετοχής, σε χρηματοδοτικά σχήματα, προγραμμάτων εξωτερικής βοήθειας. Επίσης, δεν παρουσιάζεται έστω ένα τυπικό επιχειρηματικό σχέδιο, που θα προσδιορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, που σήμερα δεν καλύπτουν οι συστημικές τράπεζες, σε συνάρτηση με τους στόχους του εγχειρήματος, τους πόρους χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.

Υποστηρίζουν, επιπροσθέτως, ότι απουσιάζει η αναλυτική καταγραφή της οργανωτικής και λειτουργικής δομής, του πλάνου λειτουργίας της τιμολογιακής πολιτικής και των πηγών εσόδων, καθώς και ότι το σχέδιο νόμου δεν συγκεκριμενοποιεί τους όρους και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις λειτουργίας και κανόνων χρηματοδότησης. Τέλος, δεν καθίσταται ευκρινής η πηγή προέλευσης των προς χρήση πόρων, η μίξη δημοσίων και συγχρηματοδοτούμενων πόρων, οι οποίοι θα επενδυθούν στην τράπεζα και κυρίως οι δικλείδες ασφαλείας για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Παρόλα αυτά, οι τρεις φορείς των κατασκευών συμπεραίνουν ότι, υπό προϋποθέσεις, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να εξελιχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο χρηματοδότησης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, στο πλαίσιο της αναγκαίας μεταστροφής και νέας πορείας της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να στηριχθεί εθνικά και να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία άλλων αντίστοιχων οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόροι 5 δισ. ευρώ και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουίζ για δυνατούς παίκτες: Ποιος θα γίνει πρόεδρος και ποιος CEO στην Αναπτυξιακή Τράπεζα;

Η ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Λαμπριανίδης: Δεν αποκλείονται οι μεγάλες επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό