Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Mononews TV

Ο Τιτανικός σαπίζει: Τι αποκάλυψε νέα κατάδυση στο σημείο του «θρυλικού» ναυαγίου

τιτανικος

Στην πρώτη επίσκεψη μετά από 14 χρόνια που πραγματοποίησε ομάδα εξερεύνησης στον βυθό του βόρειου Ατλαντινού Ωκεανού, όπου το 1912 ναυάγησε ο Τιτανικός, συνάντησε το διάσημο πλοίο σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Πρόκειται για το διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών. Οι εξερευνητές που πραγματοποίησαν πέντε υποβρύχιες καταδύσεις τον Αύγουστο για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ, διαπίστωσαν ότι το πλοίο σαπίζει με τάχυστους ρυθμούς.

Κάποια τμήματα βρίσκονται σε εκπληκτικά καλή κατάσταση δεδομένου των 107 χρόνων που έχουν περάσει από το τραγικό ναυάγιο, ενώ κάποια άλλα έχουν χαθεί για πάντα στην θάλασσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειρότερη αποσύνθεση παρατηρείται στην δεξιά πλευρά, εκεί όπου ήταν τα διαμερίσματα των αξιωματικών του πλοίου. Ο ιστορικός του «Τιτανικού» Παρκς Στέφενσον δήλωσε πως όσα είδε κατά την διάρκεια της κατάδυσης ήταν «σοκαριστικά».

«Η μπανιέρα του καπετάνιου είναι μια από τις αγαπημένες φωτογραφίες μεταξύ των θαυμαστών του Τιτανικού – και πλέον έχει χαθεί» είπε.

«Όλο το κατάστρωμα σε αυτή την πλευρά του σκάφους καταρρέει, παίρνοντας μαζί της και τα δωμάτια. Κι αυτή η κατάρρευση θα συνεχιστεί» τόνισε προσθέτοντας πως «Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση».

Η μπανιέρα του καπετάνιου

Το κρουαζιερόπλοιο, που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής, χτύπησε σε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπροντ με προορισμό την νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.

Οι νέες καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από ένα υποβρύχιο μήκους 4,6 μέτρων και η πλοήγηση γύρω από το διάσημο ναυάγιο, το οποίο κείτεται κομμένο σε δύο κομμάτια σε απόσταση 600 μέτρων το ένα από το άλλο, αποτέλεσε πρόκληση για την αποστολή.

Οι κακές καιρικές συνθήκες στον Ατλαντικό και τα ισχυρά υποβρύχια ρεύματα έκαναν τις καταδύσεις ιδιαίτερα δύσκολες. Εκτός όμως από την λήψη φωτογραφιών, οι επιστήμονες είχαν επίσης την ευκαιρία να μελετήσουν τα πλάσματα που ζουν στο ναυάγιο του Τιτανικού. Παρά τις συνθήκες κατάψυξης που επικρατούν, το πυκνό σκοτάδι και την τεράστια πίεση, η ζωή ακμάζει εκεί.

Αυτό όμως, όπως δήλωσε η επιστήμονας της αποστολής Κλερ Φιτζσάιμονς, από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, είναι και ένας από τους παράγοντες αποσύνθεσης του Τιτανικού.

«Υπάρχουν μικρόβια στο ναυάγιο που τρώνε το σίδερο του ίδιου του κρουαζιερόπλοιου, δημιουργώντας μια πιο αδύναμη μορφή του μετάλλου», είπε. «Αυτοί οι σταλακτίτες σκουριάς που κρέμονται από το ναυάγιο, είναι τόσο εύθραυστοι που μπορούν να μετατραπούν σε ένα σύννεφο σκόνης με την παραμικρή αφορμή».

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο διαβρώνονται διαφορετικοί τύποι μετάλλων στα βαθιά νερά του Ατλαντικού, προκειμένου να εκτιμήσουν πόσο ακόμη χρόνο έχει ο Τιτανικός.

Σχολιάζοντας την αποστολή, ο Ρόμπερτ Μπλιθ από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς, δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντική η τεκμηρίωση του ναυαγίου στην τρέχουσα κατάστασή του.

«Το ίδιο το ναυάγιο είναι ο μόνος μάρτυρας που έχουμε από την καταστροφή του Τιτανικού. Όλοι οι επιζώντες έχουν πεθάνει τώρα, οπότε πιστεύω πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ναυάγιο όσο ακόμη έχει κάτι να μας πει».