Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Γιατί οι νέοι πεθαίνουν όπως και πριν από 20 χρόνια με τη μάστιγα του AIDS

Τον Νοέμβριο, δύο οικονομολόγοι του Princeton δημοσίευσαν  μια συγκλονιστική μελέτη. Σε αυτήν έρευνα αποκαλύπτονται  οι αιτίες που οι νέοι σήμερα πεθαίνουν όπως και πριν από 20 χρόνια με τη μάστιγα του AIDS. Όπως αναφέρεται τα  ποσοστά θνησιμότητας για τους μεσήλικες , λευκούς, μη – Ισπανόφωνους Αμερικανούς έχουν αυξηθεί δραματικά, σε αντίθεση με τα ποσοστά θανάτου σε κάθε άλλη δημογραφική ομάδα. Παρά τις προόδους της σύγχρονης ιατρικής που έχουν επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής, ο  Angus Deaton και η Anne Case διαπίστωσαν ότι η αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάχρησης ουσιών, που σχετίζονται με λήψη υπερβολικής δόσης, σπέρνουν τον όλεθρο στον πληθυσμό των λευκών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή και η  εφημερίδα New York Times δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τα πιστοποιητικά  θανάτου, που δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται δραματικά, όχι μόνο για τους λευκούς  μεσήλικες, αλλά κυρίως για τους νέους.  Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό θνησιμότητας για τους μη Ισπανόφωνους λευκούς  μεταξύ 25 και 34 είναι πλέον τόσο υψηλό όσο ήταν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS πριν από 20 χρόνια. Αυτή η διαπίστωση  είναι τραγική αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα τέτοιο ποσοστό καταγράφηκε μόνο μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και αποτυπώνει, με το χειρότερο τρόπο,  ότι η ηλικιακή ομάδα, αυτής της γενιάς,   είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν της  αμέσως προηγούμενης γενιάς.

Οι Times αποδίδουν  την άνοδο του στο ποσοστό θνησιμότητας για τους νέους λευκούς  Αμερικανούς στην εκτίναξη των υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών . Ο αριθμός που προκύπτει τόσο από τα παράνομα όσο και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Η υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών με την παράλληλη κατανάλωση οπιούχων και ηρωίνης είναι ο καταλύτης των περιστατικών θανάτου.

Η επιμήκυνση της ζωής είναι ένας δείκτης ποιότητας ζωής και μονάδα μέτρησης , η οποία συνδέεται άμεσα με την τάξη και την εκπαίδευση. Τα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στους λευκούς « αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα για τους λιγότερο μορφωμένους και έφτασαν στο 23% για εκείνους που επέλεξαν να μη συνεχίσουν το σχολείο στο λύκειο» αναφέρει το ρεπορτάζ των Times.

Συνδυαστικά εάν βάλουμε όλες τις τελευταίες έρευνες μαζί για την άνοδο της θνησιμότητας των λευκών  θα διαπιστώσουμε μία ιδιότυπη μορφή ισότητας στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας οικονομολόγος, τα νέα ευρήματα της έρευνας γεφυρώνουν το χάσμα της θνησιμότητας μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών εδώ και έναν αιώνα.Τώρα οι λευκοί κοντεύουν να φτάσουν τους Aφροαμερικανούς.

Για ποιο λόγο όμως έχει τόση σημασία; Οι καινούριες έρευνες έρχονται να βάλουν και άλλο λάδι στη φωτιά σχετικά με το όψιμο ενδιαφέρον των δύο παρατάξεων, των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, για την καταπόλεμηση της μάστιγας των ναρκωτικών στην αμερικανική νεολαία, με φόντο τον προεκλογικό αγώνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν συμφωνήσει να αντιμετωπίζουν τον εθισμό στα ναρκωτικά ως ασθένεια και να μετριάσουν τις ποινές σε απλούς χρήστες.

Αν και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ηγήθηκε, πολλές φορές,  σκληρών πολιτικών κατά των ναρκωτικών για να ικανοποιήσει το προνομιακό κοινό του έχει βάλει, από τότε, πολύ νερό στο κρασί του.Ο αδελφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, George Bush, Jeb ο οποίος διεκδικεί ακόμα το χρίσμα του κόμματος μοιράστηκε τις τραγικές ιστορίες αρκετών μελών της οικογένειας του που είχαν εθιστεί στα ναρκωτικά, κάνοντας έκκληση για μία ανθρώπινη και όχι τιμωρητική θεραπεία.

Γνωρίζει όμως καλά ότι σε δημογραφικό επίπεδο αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία εθισμού στην ηρωίνη είναι η εργατική τάξη, η ραχοκοκαλιά του εκλογικού σώματος , τους οποίους χρειάζεται για να κερδίσει την κούρσα στον Λευκό Οίκο. Ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που κινητοποιείται το κόμμα για να αλλάξει τακτική, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αποτελεί ύψιστο καθήκον και γιατί όχι ανάγκη απελπισίας και απόγνωσης να αναθεωρήσει τους τρόπους, με τους οποίους μέχρι στιγμής χειριζόταν και αντιμετώπιζε ένα τόσο σοβαρό θέμα, μία θανατηφόρα μάστιγα.