Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Food

Ενέργειες για την αναγνώριση του ελληνικού γύρου στο Μητρώο ΠΟΠ της ΕΕ

γύρος

Ενέργειες για την προώθηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη προχωρεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος. Μετά τη φέτα και το γιαούρτι, γίνονται οι ανάλογες κινήσεις για την καταχώριση του «ελληνικού γύρου» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, τίθεται επί τάπητος η δυνατότητα παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕΚ που προγραμματίζει σχετική σύσκεψη, βασική επιδίωξη η ενημέρωση για τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό σύστημα καταχώρισης ονομάτων ως γεωγραφικών ενδείξεων και/ή παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης επιχειρείται η ομόφωνη ή έστω ευρεία συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, στην διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης.

Οι βασικοί άξονες αφορούν: