Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Food

Μπατζίνα: Εύκολη, γρήγορη, γευστική και υγιεινή!

Μπατζίνα: Εύκολη, γρήγορη, γευστική και υγιεινή!

Μπατζίνα από την Άκη Πετρετζίκη

Πολλοί την έχουμε ακούσει, λίγοι την ξέρουμε… Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα την περιοχή της Καρδίτσας, με τόσο απλά υλικά όσο και η προέλευσή της…

Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα.

Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζοςμπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία.

Έχει λεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνεται τραγανή.

Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι αρκετά λεπτή, για δύο λόγους: πρώτον, για να ψηθεί γρήγορα και, δεύτερον, για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες ή και μέρες. Ήταν, άλλωστε, το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο σε πετσέτα, αλλά και το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι, επίσης, ιδανική για πρωινό!

Σύμφωνα με τη wikipedia, η μπατζίνα των καραγκούνηδων παρασκευαζόταν με καλαμποκάλευρου αντί για αλεύρι σίτου.

Στο Διαδίκτυο, θα βρει κανείς αμέτρητες συνταγές για μπατζίνα, αλλά μία από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει (αν όχι η καλύτερη) είναι του Άκη Πετρετζίκη.

Για την μπατζίνα μας θα χρειαστούμε:

Εκτέλεση